Ätbart & Mathjälpen – minskat matsvinn och hjälp för de utsatta

Ätbart & Mathjälpen

Ätbart är en icke-vinstdrivande verksamhet som sedan 2019 haft som vision att minska matsvinnet i Sverige med 50% innan 2030. Detta göra man genom att bland annat samla in matvaror som annars hade kastats från restauranger, caféer och andra livsmedelsverksamheter som hanterar matvaror. Därefter delas maten ut till de i behov via olika kanaler.

I dagsläget räddar Ätbart 12 ton livsmedel i månaden och man delar ut mat till mer än 500 behövande.

Under 2021 lanserade man även Mathjälpen för att ytterligare optimera arbetet och tillhandahålla mat till ännu fler i utsatta situationer. Mathjälpen är gratis matkassar som delas ut via bland annat kyrkor i Skövde, Lidköping och Motala.

Minskat matsvinn i Skaraborg

Ätbart har sitt säte i Skövde och arbetar just nu med att etablera regelbunden matomfördelning i Skaraborgs 15 olika kommuner. På längre sikt hoppas Ätbart växa och inkludera hela landet för att slutligen uppnå sitt slutmål: en värld utan matsvinn.

Verksamheten fungerar genom att man samlar upp livsmedel som annars hade försummats från livsmedelsaktörer som själva kontaktar ätbart. Därefter hämtas matvarorna inom 24 timmar innan de omfördelas till matkassar för samhällets mest utsatta. Enligt egen utsago har man räddat oxfilé till ett värde av en halv miljon! 

Ätbart kan idag hämta livsmedel från nästan alla verksamheter med undantag för cateringmat och mat från privatpersoner.

Matkassar till utsatta

Som sagt lanserade man under 2021 tjänsten Mathjälpen för att ytterligare optimera omfördelningen av livsmedel. Tjänsten är tillgänglig för alla som lever i en ekonomiskt utsatt situation, exempelvis om du lever med skuldsanering, på A-kassa, har sjukersättning och liknande samt en månadsinkomst på under 10 100 kr/månaden.

För att ta del av Ätbart och Mathjälpens matkassar måste du anmäla dig för tjänsten. Det gör de enklast via hemsidan men du kan också vända dig till en av de aktörer som hanterar utdelningen av matkassar.

Nominerad till svenska hjältar 2021

Tidigare i år nominerades Ätbart till Aftonbladets “Svenska Hjältar 2021” för det outtröttliga arbete man lägger ner på att motverka en av samhällets största miljöbovar och samtidigt stödja några av samhällets mest utsatta!

Lämna en kommentar