LCHF-matkasse

Visste du att det finns LCHF-matkassar? Det är nämligen en ganska ny produkt på marknaden.

För att hjälpa dig med detta har vårt testteam granskat de bästa LCHF-godkända matkassarna i Sverige. För att underlätta ytterligare rekommenderar vi också alternativa matkassar och ger våra bästa tips för dig som följer en LCHF-diet.

blank

Topp tre LCHF-matkassar just nu

Linas Matkasse – Välja själv-kasse

Linas matkasse

Linas Matkasse är för många i Sverige förknippat med hela matkasse-branschen.

Som en av de första aktörerna på marknaden har Lina haft lång tid på sig att etablera sig som en ledande figur. Idag har de flera olika specifika kassar med diverse teman.

För dig som äter LCHF eller keto passar “Välja själv-kassen” perfekt då den låter dig skapa dina egna matkassar med hjälp av tillgängliga recept

Från: 399 SEK

 • LCHF-godkänd: Skapa din egen matkasse
 • Bindningstid: Nej
 • Leveransområde: Stora delar av Sverige

Läs recension

Mathem – Allt du behöver för att skapa en egen LCHF-matkasse!

blank

Mathem.se är den största matbutiken på nätet i Sverige. De har ett sortiment på över 15 000 produkter och allt du behöver för att äta LCHF.

Skapa din egen LCHF-matkasse och få livsmedel levererade direkt till dörren. Så slipper du springa runt flera olika matbutiker för att hitta alla de varor du behöver.

Använd gärna sökfunktionen för att inspireras av de 100+ LCHF-recept som erbjuds på webbplatsen. Och glöm inte att använda de löpande rabatterna och erbjudandena som erbjuds.

Från: 200 SEK

 • LCHF-godkänd: Skapa din egen LCHF-/Keto-matkasse
 • Bindningstid: Nej
 • Leveransområde: Till majoriteten av Sveriges befolkning

Läs recension

Årstiderna – Glutenfri matkasse

blank

Årstiderna är ett företag som erbjuder veganska matkassar i flera olika varianter. Det är en omåttligt populär leverantör av matkassar som på senaste har blivit populär bland personer som följer olika dieter.

Till skillnad från de två andra matkassarna har Årstiderna ingen funktion som låter dig skapa din egen matkasse. I nästan alla fall är dock den glutenfria matkassen LCHF och i vissa fall går den även att prenumerera på när man äter Keto.

Från: 375 SEK

 • LCHF-godkänd: Glutenfri matkasse
 • Bindningstid: Nej
 • Leveransområde: Skåne, Stockholm & Västkusten

Läs recension

Skapa din egen LCHF eller Keto-matkasse

LCHF är en diet där man i stor utsträckning utesluter kolhydrater från sin diet med målet att gå ner i vikt eller optimera sin hälsa. Denna typ av diet har under de senaste åren fullständigt exploderat i popularitet vilket fört med sig uppkomsten av flera andra dieter, däribland ketogenic (keto diet) och atkins.

Det är sällan enkelt att göra stora omställningar i livet utan hjälp. Väljer man dessutom att byta sin diet och begränsa intaget av särskilda råvaror bör man vara extra noggrann med att man göra allt rätt så man får i sig all näring som kroppen behöver. Om du är en av de miljontals människor som valt att ge LCHF-dieten ett försök kan du underlätta livet med en specialanpassad LCHF-matkasse.

Det finns idag ett antal matkassar som är LCHF och Keto i grunden, dvs. matkassar som skapats för att leva upp till de olika kraven för de olika dieterna. Även om dessa kassar är ett bra val för vissa så är de ofta ganska oinspirerande och dyra, dessutom har du som kund inte lika många valmöjligheter att anpassa LCHF-kassarna efter smak och tycke.

Därför anser vi att det bästa svaret för dig som söker en LCHF-kasse eller en Keto matkasse att välja en “Välj själv-kasse”. Flera av de största matkasse-företagen, däribland Linas Matkasse, erbjuder nämligen möjligheten att för varje vecka skapa sin egen matkasse med hjälp av en lång lista med tillgängliga recept.

På så sätt kan du dels försäkra dig om att du får hem matkassar som faller dig i smaken och dels matkassar som passar din diet och livsstil.

blank

Vad är LCHF?

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat på engelska (“lite kolhydrater, mycket fett” på svenska). Som vi berättade i inledningen av denna guide innebär metoden att man helt och hållet utesluter kolhydrater från sin mat. Vidare innebär det också att man höjer mängden fett som man konsumerar; med fokus på rena och nyttiga fettkällor såsom smör, nötter, avokado, etc.

Tanken är att detta ska boosta ämnesomsättningen, hjälpa till med viktminskning och ge en ökad energinivå. Många av fördelarna har bekräftats genom forskning och det finns otaliga personer som svär vid denna sortens diet. En riktigt strikt LCHF-diet kallas för en ketogenic diet (keto) och det är idag en av de mest effektiva metoderna för snabb viktnedgång.

I likhet med alla restriktiva livsstilar och dieter är det väsentligt att man har ordentligt med kunskap och förståelse över dieten så att man inte skadar sig själv. Därför rekommenderas det att man söker rådgivning av ett proffs innan man börjar med LCHF.

En annan praktisk lösning är att förlita sig på matkassar för LCHF. De kassar som vi rekommenderat i denna guide är framställda av dietister och kostexperter. På så vis kan du smidigt försäkra dig om att du äter en korrekt och balanserad kost.

För- och nackdelar med en LCHF-matkasse

Är du inte övertygad om huruvida LCHF är rätt lösning för dig? Då kanske en överblick av några av de främsta för- och nackdelarna med dieten kan hjälpa dig i beslutet. Skulle det visa sig att du inte vill följa en LCHF-diet hittar du rekommendationer på andra matkassar längre ner på denna sida.

Fördelar med en LCHF-matkasse

 1. Lättare att följa sin diet
 2. Minimera tiden du lägger på matlagning
 3. Lokalt producerad mat levererad till dörren
 4. Minskat matsvinn då all mat är exakt uppmätt
 5. Ekologiska produkter och varor

Nackdelar med en LCHF-matkasse

 1. Strikt diet som inte passar alla
 2. Matkassarna kostar ofta mer än vanliga varianter
 3. Kan beställas till max 5 måltider i veckan
 4. Risk att man inte får i sig all nödvändig näring
 5. Stor mängd fett kan vara skadligt

Bäst i test: Matkasse LCHF

Vill du ha en sann och godkänd LCHF-matkasse så hittar du de tre bästa alternativen på marknaden just nu i sektionen nedan. Följande tre matkassar är godkända för en LCHF-diet och garanterar att ditt intag av kolhydrater ligger på nivåer som är lämpliga för dieten.

Familyfood – LCHF Vardag

Familyfood är uppskattad och mycket seriös av matkassar. De har ett brett sortiment matkassar för olika matvanor och behov, däribland en vegetarisk, en barnanpassad och givetvis en LCHF-matkasse.

Kassen kan beställas för 4 måltider till 2 personer eller 4 måltider för 4 personer och levereras med lättlagade recept med stor variation.

Från: 670 SEK

 • LCHF-godkänd: Ja
 • Bindningstid: Nej
 • Leveransområde: från Ystad till Stockholm

Mat & Ro – LCHF-kasse

I Mat & Ros LCHF-matkasse får du smakrika recept med lokalproducerade grönsaker samt svenskt kött, fisk och fågel av högsta kvalitet. Högst 5 till 10 gram kolhydrater per 100 gram i alla matkassar.

Denna matkasse levereras alltid med 5 recept per vecka men kan anpassas efter antal middagsgäster.

Från: 789 SEK

 • LCHF-godkänd: Ja
 • Bindningstid: Nej
 • Leveransområde: södra Sverige

Veckans Middag  – Matkasse LCHF

Veckans Middag har idag den LCHF-matkasse som är enklast att anpassa efter önskemål. Dina leveranser kan vara helt laktosfria eller levereras utan fläsk eller fisk, alternativt en kombination av de tre.

Matkassarna från denna leverantör kommer i tre olika storlekar beroende på hur många du ska mätta.

Från: 750 SEK

 • LCHF-godkänd: Ja
 • Bindningstid: Nej
 • Leveransområde: Stockholm och söderut

Glutenfria matkassar – ett alternativ till LCHF

De tre matkassar vi rekommenderade ovan är som vi nämnt strikt LCHF vilket innebär att de utesluter kolhydrater till en punkt där endast ett par gram tillåts per 100 gram mat.

Detta är en extrem diet som visat bra resultat för de som försöker gå ner i vikt. Däremot är den lite för extrem för vissa och då kan det vara skönt att veta att det finns spännande alternativ du kan använda dig av.

Följande matkassar är inte LCHF-godkända men innehåller begränsat med kolhydrater på ett eller annat vis. Dessutom är det matkassar från tre av de bästa leverantörerna på den svenska marknaden.

OBS! Lider du – som 2% av Sveriges befolkning – av celiaki så är dessa alternativ oftast inte tillräckligt glutenfria för dig. Istället kan vi rekommendera webbutiken Gott utan gluten – en helt glutenfri matbutik på nätet.

Linas matkasse – Glutenfri kasse

blank

Linas matkasse är idag nästintill förenligt med konceptet matkassar i Sverige. Deras dominerande roll i branschen har gett Lina möjligheten att agera spjutspets för hela industrins framsteg.

Aktören har idag en riktigt bra glutenfri matkasse som, även om den inte är strikt LCHF, på ett effektivt sätt försäkrar att du äter nyttiga kolhydrater och får recept som främjar viktnedgång. Linas matkasse är också känd för att erbjuda 30 unika recept varje vecka som kunder kan använda till att skapa sin perfekta matkasse. Du kan med andra ord variera laktosfria, vegetariska och glutenfria recept efter eget tycke.

Från: 439 SEK

 • Etablerad leverantör med erfarenhet
 • Går att beställa laktosfri
 • Ingen bindningstid

GI-boxen – Färdiga matlådor

blank

GI-boxen skiljer sig från andra matkassar då de inte levererar matkassar med recept och ingredienser utan istället levererar färdiglagade och GI-anpassade matlådor.

GI-dieten är en diet där man begränsar intaget av snabba kolhydrater till fördel för ris, matvete, etc. Därför passar GI-dieten även många av de som letar efter en LCHF-matkasse.

Företagets matlådor är frysta och kan beställas upp till 40 stycken åt gången. På så sätt kan du fylla frysen med färdiglagad, smakrik och riktigt nyttig mat. Som grädde på moset erbjuder GI-boxen kostrådgivning över mejl.

Från: 789 SEK

 • Färdiglagad mat direkt till dörren
 • Endast långsamma kolhydrater
 • Erbjuder kostrådgivning

Ecoviva – Vegetarisk, glutenfri matkasse

Ecoviva logotyp

Ecoviva är en fräsch leverantör av nyttiga och ekologiska matkassar. De har ett varierat sortiment men vi anser att deras vegetariska och glutenfria matkasse är den vassaste.

Kassen består alltid av 4 recept till 4 personer helt utan gluten och med näringstäta proteinkällor från växtriket.

Däremot ligger priset ganska högt i jämförelse med konkurrenterna, varför Ecoviva inte får fullt betyg av oss.

OBS! Det går att beställa denna matkasse i en version med kött, fisk och fågel om så önskas. Däremot kostar det extra.

Från: 750 SEK

 • LCHF-godkänd: Ja
 • Bindningstid: Nej
 • Leveransområde: Stockholm och söderut

Andra hälsofrämjande matkassar

Målet med denna sajt är inte bara att rekommendera matkassar för LCHF utan snarare att rekommendera alla de bästa matkassarna. Därför har vi samlat de ledande aktörerna i en rad olika kategorier, exempelvis billigaste matkassen och vegetariska matkassar.

Vi erbjuder också rekommendationer på matkassar med stort hälsofokus men som inte är så begränsade som LCHF kan vara. Det är helt enkelt nyttiga matkassar med varierande maträtter av alla möjliga slag.

 1. Simple Feast specialiserar sig på veganska och vegetariska matkassar, något de lyckats enormt bra med. Priset är något högre än för mer traditionella matkassar, men kvaliteten på råvarorna och recepten är av en rang för sig. Ett riktigt bra val för de som vill äta mer grönt och optimera sin hälsa.
 2. Middagsfrid var först i världen med matkassar och idag har de ett omfattande sortiment med en matkasse som passar alla. Även om de inte har dietanpassade alternativ har de kassar för vegetarianer, pescaterianer, barn och den som inte har så mycket tid till övers.
 3. Matkomfort vill du istället äta en ordentligt blandkost med fokus på minnesvärda rätter i vardagen och Sveriges bästa såser kommer Matkomfort passa dig som handen i handsken. Här ligger fokuset på lyxig mat tillagad av kockar som uteslutande använder de bästa råvarorna från svenska producenter.
 4. Marley Spoon är en internationell leverantör av matkassar som även etablerat sig i Sveriges storstadsområden. Som kund skapar du din egen matkasse för varje vecka och kan välja mellan 30 unika recept som uppdateras vecka till vecka. På sätt kan du enkelt skräddarsy en personlig matkasse som passar din diet och smak.

Jämför alla matkassar

Varumärke

Testbetyg

Recension

Pris

Rabatt

Länk

Hello Fresh Logotyp

5.0 Poäng

408 – 896 kr

Spara upp till 965 kr på dina första 4 matkassar!
HELLOAFF965

4.9 Poäng

439 – 798 kr

Få 20% rabatt på dina två första matkassar – spara upp till 600 kronor.
Kod: NYKUND_SOMMAR


Linas Logotyp

4.9 Poäng

365 - 629 kr

20% rabatt för alla nya kunder! Kod: GRÖNMAT2022

Middagsfrid

4.9 Poäng

445 – 645 kr


Simple feast Logotyp

4.7 Poäng

649 – 1249 kr

Spara 20% på din första matkasse!

Matkomfort Logotyp

4.7 Poäng

 515 – 1815 kr

600 kr rabatt på de 4 första kassarna! (150 kr/kasse)

Matkomfort Logotyp

4.5 Poäng

N/A

200 kronor rabatt för nya kunder (köp över 700kr): NY200KR

4.5 Poäng

Från 599 kr

50% på första Familjelådan

Ecoviva Logotyp

4.5 Poäng

879 – 979 kr

200 kr rabatt på ditt första köp för nya kunder. Rabattkod: PASSION

Gi Logotyp

4.4 Poäng

695 – 1995 kr

Billigare pris per portion desto mer du beställer.

Gi Logotyp

4.0 Poäng

Från 529 kr

25% rabatt för alla nya kunder

Gi Logotyp


3.9 Poäng

379 – 679 kr

Just nu första kassen för 299 kronor.

Gi Logotyp


3.6 Poäng

399 – 949 kr

Just nu 100 kronor rabatt på första kassen.

Gi Logotyp


3.5 Poäng

N / A

Nya kunder får 100 kronor rabatt på beställning för 700 kronor!

Gi Logotyp

3.5 Poäng

599 - 1 599 kr

Rabatt på första matkassen du beställer