ICA matkasse recension

Familjevänliga Matkassar
ICA Matkasse logga
  • Snabba och goda måltider
  • Hälsosamma recept för stora och små
  • Klimatsmarta matkassar
  • Färska råvaror

Pris

579-699kr

Middagar

3-5

Personer

2-6

Per portion

44-49 kr st

Utöver e-handel av livsmedel kan du köpa ICAs matkasse från de flesta ICA butiker. Visionen är att underlätta för kundernas vardag och inspirera till att laga bra mat. Du kan välja bland sex olika matkassar varav två av dem går att beställa gluten- laktosfria. Det som skiljer ICA mot andra företag som levererar matkassar är att matkassarna, priserna och leveransalternativen skiljer sig bland olika butiker och är således beroende av var du bor. Därför måste du som kund ta reda på vad som gäller för just dig. 

De väljer råvaror efter säsong och de flesta matkassar har recept som bara återkommer en gång om året. De strävar efter att alltid ha svenskt kött och all fisk och skaldjur är MSC-märkt. Den största nackdelen med ICAs matkassar är att du förväntas ha ris och andra matgryner hemma, då dessa inte följer med i kassarna. Den största fördelen är variationen bland olika matkassar.

Snittiden för att tillaga recepten är 30 minuter och alla recept är näringsberäknade. Nedan kan du läsa mer om vad de olika kassarna kostar, vad de innehåller och vad du förväntas ha hemma samt annan praktisk information.

Vad kostar ICAs matkasse?

När du ska köpa en ICA matkasse får du välja om du ska ha recept för 2, 4 eller 6 personer och för 3, 4 eller 5 måltider. Alla matkassar erbjuder inte alla alternativ utan du får titta om matkassen du vill ha kan erbjuda den mängd du önskar. Exempelvis erbjuder matkassen klimat endast fyra recept anpassat för fyra personer. Familjekassan är ICAs mest flexibla kasse när det kommer till antal recept och portioner. Du kan läsa om de olika matkassarna nedan. 

Just nu har ICA ett erbjudande där du får första kassen för 299 kronor som ny kund på de flesta kassarna från ett urval av butiker. Därefter varierar priset från 379 kronor till 679 kronor. Vegokassen är billigast och matkassarna klimat och inspiration är dyrast. Priserna kan dock variera bland butikerna då ICAs butiker ägs av enskilda ICA-handlare.

ICAs sortiment av matkassar

 1. Klimat
  Matkassen klimat innehåller klimatberäknade recept med så liten klimatpåverkan som möjligt. Alla recept faller enligt gränsen WWF tagit fram för att möta Parisavtalets 1.5 gradersmål. Kassen innehåller två vegetariska recept, en med fisk och en med fågel.
 2. Familj
  Matkassen familj är framtagen för att passa hela familjen. Recepten tar 20-40 minuter att tillaga och är anpassade för att barnen enkelt ska kunna hjälpa till. Den här kassen går att få laktosfri.
 3. Vego
  Vego är den matkassen som är helt vegetarisk. Den är lakto-ovo vilket innebär att recepten kan innehålla mejeri och ägg. Det är varierande recept med låg klimatpåverkan och allt lagas från grunden.
 4. Enkla veckan
  Den enkla kassen innehåller recept som tar 20-30 minuter att laga. Recepten är enkla och prisvärda för att underlätta för dig med lite tid eller bristande kökskunskaper.
 5. Bistro
  Matkassen bistro är för dig som vill ha lite lyx i vardagen, känslan från restaurang fast hemma. Många produkter är förberedda av ICAs kockar för att effektivisera tillagningstiden för dig, utan att kvaliteten blir sämre. Dessutom får du dryckestips av ICAs sommelier för recepten.
 6. Inspiration
  Den sista kassen, inspiration, innehåller fräscha råvaror och nya smaker. Kassen innehåller mycket grönt och ofta många ekologiska varor. Recepten tar ca 30-40 minuter att tillaga. Den här kassen går att få gluten- och laktosfri.

ICA matkasse recept

Recepten är framtagna av ICAs egna kockar och även provlagade. I matkassarna klimat, familj, vego och inspiration ingår alltid minst ett vegetariskt recept. Enkla veckan och familj är de matkassar som i regel innehåller flest halvfabrikat medan gluten- och laktosfri samt vego innehåller störst andel oprocessade livsmedel. 

När du köper ICA matkasse förväntas du alltid ha vissa varor hemma. Dessa varierar och du får veta vilka som förväntas veckan efter under torsdagen då veckobrevet skickas ut. Det du förväntas ha hemma är olika typer av kryddor, matfett, mjölk, torkade örter, smaksättare och vissa torrvaror. Vanliga smaksättare är buljong, soja, tomatpuré, ketchup och vinäger. Torrvaror du förväntas ha är ris eller matgryn, vetemjöl, ströbröd och maizena. 

Recepten innehåller en ingredienslista, steg för steg vid tillagning, hur lång tid receptet förväntas ta att tillaga och en näringsberäkning.

Fördelar med ICA matkasse

 • Finns sex olika matkassar beroende på önskemål, behov och tid
 • Varierande recept som i regel bara återkommer en gång per år
 • Näringsberäknade recept

Nackdelar med ICA matkasse

 • Få butiker erbjuder hemleverans
 • Du förväntas ha ris och matgryner hemma som basvaror
 • Ingen matkasse för veganer

ICA matkasse leveranser

Du får din matkasse varje måndag. Antingen hämtar du den i butiken, annars finns hemkörning som alternativ hos vissa ICA butiker. Du ser vid beställning vad din lokala ICA erbjuder för leveransalternativ. Där hittar du också utlämningstiderna som gäller. Om du inte hämtar din matkasse på måndagen upphör din rätt att få ut kassen.

ICAs matkasse levereras i hela Sverige. På deras hemsida kan du skriva in ditt personnummer och få upp de ICA butiker som erbjuder matkasse i närheten av dig. Avståndet kan variera och det anges inte på hemsidan hur långt bort de föreslår butiker från dig.

Köpvillkor

Det främsta köpvillkoret är att den ICA butik, oavsett om det är ICA Kvantum, ICA Maxi eller ICA Supermarket, du vill köpa matkasse ifrån erbjuder matkassar. Du behöver boka matkassen senast sju dagar innan leverans.

Du väljer om du ska teckna ett abonnemang eller göra ett engångsköp. Ett abonnemang innebär att du får en matkasse varje eller varannan vecka. I ditt abonnemang kan du pausa, avboka eller byta mellan olika kassar. 

Betalningen varierar mellan olika ICA butiker. Vissa erbjuder betalning vid avhämtning. Annars kan du ange att betalning ska göras från ditt ICA-konto eller betala med kort på ICAs hemsida. Betalningen görs i regel som förskottsbetalning.

Vårt omdöme

3.9

Efter att ha gjort recension av ICAs matkassar kan vi ge dem betyg utifrån produktutbud, innehåll, resultat, pris med mera. Generellt är det ett bra alternativ för dig som är ICA kund eftersom du får bonuspoäng på dina matkassar. Det är också råvaror och varumärken du är van att hitta i din lokala butik.

Trots många fördelar med ICAs matkasse sett till variation och valmöjligheter faller betyget en aning. Det beror främst på att varje ICA butik är självständig och därför kan priset för matkassarna variera beroende på var du bor. Dessutom är det väldigt få butiker som erbjuder hemleverans, därför måste du åka till ICA för att hämta din matkasse på måndagar.

Produktutbud

Innehåll

Resultat

Frakt & Leveranstid

Pris

Andra matkassar vi rekommenderar

Det finns idag ett flertal ekologiska och miljövänliga matkassar på marknaden. Vi föreslår att du kikar på några andra alternativ innan du tar ditt slutgiltiga beslut.

HelloFresh logotyp
Middagsfrid logotyp