Årstiderna matkasse recension

Ekologiska matkassar
Årstiderna logga

3.5 out of 5.0 stars

  • 100% ekologiska ingredienser
  • Spännande och inspirerande recept
  • Ansvarsfullt producerade råvaror

Pris

439-1065

Middagar

3-5

Personer

1-4

Per portion

74-111 kr st

Årstiderna matkasse känns för många av oss som en ny aktör på marknaden för matkassar. Men faktum är att affärsidén startade på 1990-talet i Danmark med att leverera grönsakslådor. Sedan 2004 har företaget funnits i Sverige och levererat matkassar samt frukt- och grönsakslådor. Sedan dess har matkassar skapats och förändrats för att nu ha 80 000 kunder i Sverige och Danmark. 

De erbjuder 100% ekologiska matkassar och matvaror. Utöver det undviker de förarbeten av råvarorna och förkortar transportsträckorna så mycket som går. Inga produkter transporteras med flyg och både recept och transport klimat- och koldioxidberäknas. De har egna gårdar där de odlar ekologiska grönsaker och testar recepten. 

Du kan inte köpa matkassar med rött kött, utan vill du ha kött är det fisk eller fågel som finns i deras Flexitariska kasse. Recepten varierar efter säsong och de har en 80/20-princip för alla matkassar utom de veganska. Det innebär att 80% av alla recept är vegetabilier och 20% animalier i form av ägg, mejeri eller kött. 

Årstiderna en matkasse med total transparens, hälsa och hållbarhet i fokus

Årstiderna använder flertalet strategier än dem ovan för hälsan och miljön. I varje matkasse kan du se producent och landet som råvaran produceras i vilket skapar en transparens för dig som kund. 

Företag erbjuder också att varje vecka transportera tillbaka trä- och frigolitlådor som matkassen veckan innan levererats i. Dessa återanvänds sedan som en del av deras hållbarhetsarbete. Som kund kan du också ta del av alla leverantörer till Årstidernas matkassar och få information om gårdarna med mera. 

Det är ingen bindningstid och recepten är beräknade i detalj så du får bara så mycket råvaror som går åt, vilket är ett steg i att minska matsvinnet. Under 2020 blev Årstiderna utsedda till Årets Hållbara Retailföretag 2020. Detta är med andra ord matkassen för dig som vill äta enligt jordens resurser långsiktigt, inte belasta miljön och få god, näringsrik mat med recept framtagna av kockar.

Årstidernas sortiment av matkassar

 1. Vegetariska matkassen
  Ekologisk lakto/ovo-vegetarisk matkasse med grönsaker som central roll. Matkassen är fylld med välsmakande, mättande, nyttiga och klimatvänliga rätter. Utöver stor variation på grönsaker ingår ofta färsk pasta, ägg, ost och proteinrika baljväxter, korn och linser. Det ingår fyra middagar och tillagningstiden är ca 45 min. Du kan välja om du vill beställa matkassen för 1-4 personer.
 2. Vegetariska snabbkassen
  Det här är en vegetarisk matkasse för dig som vill ha middagen klar fort och använda smarta knep för att klara det. Rätterna tar max 30 min att tillaga och du kan köpa kassen för 1-4 personer. Kassen är lakto/ovo-vegetarisk och rätterna går snabbare att tillaga tack vare förkokta bönor, färdig smet och färdiga bröd med mera. Den här matkassen innehåller också varje vecka en av Årstidernas egna grytor som bara ska värmas upp.
 3. Vegetariska barnkassen
  En ekologisk lakto/ovo-vegetarisk matkasse anpassad för vuxna och barn, både sett till smaker och vid tillagning. Genomsnittstiden för tillagning är 30 minuter och kassen innehåller tre middagar för 3-4 personer. Är ni en större familj kan ni alltid köpa två. Det är en varierad matkasse som såklart låter grönsakerna spela en central roll.
 4. Flexitariska matkassen
  Den här matkassen innehåller två vegetariska eller veganska rätter och en rätt med fisk och en med fågel. Du kan köpa den för 1-4 personer och det ingår 4 middagar som lagas på 30-60 minuter. Det är en varierad matkasse och alla ingredienser är ekologiska.
 5. Veganska matkassen
  Fyra veganska middagar för 1-4 personer som tillagas på ungefär 45 min. Grönsaker är centralt och utöver det innehåller recepten proteinrika vegetabilier, sädesslag och tillbehör i form av såser, smaksättare, falafelsmet och pizzadegar. Det är en varierad vegansk matkasse och du kan räkna med att få i dig alla viktiga näringsämnen.
 6. Glutenfria vegankassen
  Som du hör på namnet innehåller den här kassen veganska och naturligt glutenfria middagar. Du får fyra middagar för 1-2 personer som tar i genomsnitt 45 minuter att tillaga. Rätterna är ekologiska och grönsakerna får sällskap av glutenfria torrvaror, nötter, frön och proteinrika vegetabilier. Det är en varierad matkasse och du kan räkna med att få i dig alla viktiga näringsämnen.
 7. Morgonkassen
  Unikt för Årstiderna är att du kan beställa en morgonkasse med frukost för fem dagar för 1-2 personer. Fokus är smak och lång mättnadskänsla, så recepten är fiberrika. Kassen är naturligt glutenfri och lakto/ovo-vegetarisk. Recepten tar ungefär 20 minuter att förbereda och mycket kan du förbereda kvällen innan.
 8. Andra lådor
  Utöver matkassar kan du köpa olika lådor från Årstiderna. Bland annat grönsaker i grönsakslåda och liten grönsakslåda. Men även fruktlåda, avokadopåse, citronpåse och bananpåse. För dig som vill ha allt det goda finns två kombinerade lådor med frukt och grönsaker: mixlåda för 2-3 personer och stor mixlåda för 3-5 personer. De levererar även olika drycker, nötter, sötsaker, skafferivaror, bröd och bakverk, mejeri och växtbaserat.

Årstidernas webbutik – Jordens Bästa

I början av 2022 lanserade Årstiderna en webbutik som går under namnet Jordens Bästa. Butiken är kopplad till ett medlemsskap som bland annat ger dig 10% rabatt i butiken. I butiken hittar du ett stort sortiment matprodukter från bröd och mejerier till färska ekologiska grönsaker och en hel sektion med veganska produkter. Man har även samlat favoriter från tidigare matkassar som om det var en särskild matkasse du uppskattade kan du med stor sannolikhet hitta ingredienserna till den i butiken.

Jordens Bästa är helt enkelt ett verktyg du kan använda till att komplettera dina matkassar eller sköta det mesta av dina matinköp från. Vi uppskattar denna satsning och tror att fler och fler av matkasseföretagen kommer följa efter och börja med sina egna matbutiker inom kort.

Vad kostar Årstidernas matkasse?

Priset för en matkasse från Årstiderna varierar såklart. Men de har ett prisspann på 329 kronor till 439 kronor för en person. Den billigaste matkassen är den veganska matkassen och den dyraste är den flexitariska matkassen.

I jämförelse med andra matkassar är priset för en matkasse för en person ganska billigt men är man flera i hushållet är det en dyrare matkasse.

Årstiderna rabattkod & erbjudanden

Just nu kan du som ny kund få 20% rabatt på första leveransen.

Leveransområden

Än så länge levererar inte Årstiderna över större delen av Sverige. Just nu kan du som bor i de flesta orter i Skåne, Stockholm och längs västkusten från Skåne till Göteborg köpa din matkasse från Årstiderna. Här kan du se alla orter som Årstiderna levererar till.

Fördelar med Årstiderna matkasse

 • Årets mest hållbara retailföretag 2020
 • 100% ekologiskt och transparens i kedjan
 • 80/20-princip med 80% vegetabilier och 20% animaliskt, bra för din hälsa
 • Tar med förra veckans låda vid leverans

Nackdelar med Årstiderna matkasse

 • Levererar just nu i en liten del av Sverige
 • Leveransdagen är beroende av vilken stad du bor i
 • Årstiderna leveranstid är något opraktiska

Årstiderna: leveranstid och köpvillkor

Leveransen av Årstidernas matkasse är beroende av vilken stad du bor i. Du kan med andra ord inte bestämma leveransdag utan leverans sker antingen söndagar, måndagar, torsdagar eller fredagar. Leveranserna sker främst 16-22 men på söndagar 14-22 och andra specifika tider i t.ex. Gamla stan i Stockholm. 

Det är ingen bindningstid och vill du prenumerera på en matkasse väljer du om den ska levereras varje, varannan, var tredje eller var fjärde vecka. För leverans på söndagar och måndagar måste du beställa matkassen på torsdagen veckan innan och för leverans torsdag eller fredag senast på måndagen samma vecka.

Du betalar matkassen med kort eller faktura och debitering sker onsdagen efter leverans genom Klarna. Det tillkommer en fraktkostnad på 49 kronor per leverans. På leveransdagen får du ett sms med en ungefärlig leveranstid av matkassen hem till dig.

Beställ en Årstiderna matkasse

Det är en enkel process att beställa matkasse från Årstiderna, såhär gör du:

 1. Välj en matkasse.
 2. Ange hur många personer kassen ska vara för och välj antal middagar.
 3. Du kan även enkelt köpa till bröd, mejeri, frukt och snacks som tillval.
 4. Skriv in din adress för att se leveransalternativ, om din adress inte kommer upp kan Årstiderna inte leverera till dig.
 5. Välj hur ofta du vill ha matkassen och vilken dag den ska levereras på om alternativ finns.
 6. Sedan är det bara välja betalmedel i kassan.
 7. Skulle du ha problem har Årstiderna en tillgänglig kundservice från 09.00 till mellan 16.00 och 18.00 måndag-fredag.

Vårt omdöme Årstiderna matkasse

4.8

Det går inte att inte rekommendera Årstidernas matkasse. De är nytänkande och unika på marknaden för matkassar eftersom de har en tydlig princip, flera produkter, transparens med ursprung och transporter samt att de såklart är 100% ekologiska.

Oavsett om du är vegetarian, vegan, glutenintolerant eller nyfiken på den typen av kosthållningen finns välgjorda och välsmakande recept hos Årstiderna. Det vi saknade som några andra aktörer erbjuder är valfrihet bland recept och fler leveransområden.

Produktutbud

Innehåll

Resultat

Frakt & Leveranstid

Pris

Andra matkassar vi rekommenderar

Det finns idag ett flertal ekologiska och miljövänliga matkassar på marknaden. Vi föreslår att du kikar på några andra alternativ innan du tar ditt slutgiltiga beslut.

HelloFresh logotyp
Middagsfrid logotyp

Beställ Årstidernas matkasse idag!

Värnar du om din hälsa och jordens välmående bör Årstiderna vara ditt självklara val av matkasse.