Bästa matkassen

Vilken är egentligen den bästa matkassen?

Det är en bra och omdiskuterad fråga som vi numera är övertygade om att vi har svaret på. Vi har nämligen testat alla ledande matkassar och jämfört dem med varandra för att lokalisera den bästa matkassen just nu.

Trots att de rekommenderade matkassarna nedan på många sätt skiljer sig åt, har de också flera saker gemensamt. Framför allt har de presterat enastående i alla våra tester och deras slutbetyg är de högsta vi delat ut.

Med andra ord erbjuder de bästa matkassarna en perfekt kombination av riktigt god mat, unika recept och – framför allt – bra priser.

Vilken är den bästa matkassen i Sverige

Jämför alla de bästa matkassar

Varumärke

Testbetyg

Recension

Pris

Rabatt

Länk

Hello Fresh Logotyp

5.0 Poäng

550-1090kr

1359kr rabatt på fem kassar

4.9 Poäng

659-1099kr

30% rabatt på din första & 20% på dina 2 nästa matkassar

Linas Logotyp

4 Poäng

445-925kr

Nej

Middagsfrid

4.9 Poäng

589-1059kr

30% rabatt på första & 20% på din andra och tredje matkasse

Matkomfort Logotyp

4.7 Poäng

550-2495kr

Nej

Matkomfort Logotyp

4.5 Poäng

N/A

100 kronor rabatt för nya kunder (köp över 750kr)

4.5 Poäng

599-1373kr

25% på första Familjelådan

Ecoviva Logotyp

4.5 Poäng

1029-1189kr

Nej

Gi Logotyp

4.4 Poäng

699-2195kr

Billigare pris per portion desto mer du beställer.

Gi Logotyp


3.9 Poäng

579-769kr

Nej

Gi Logotyp


3.6 Poäng

469-1089kr

Nej

Gi Logotyp


3.5 Poäng

N / A

Nej

Gi Logotyp

3.5 Poäng

879-1749kr

Nej

De tre bästa matkassarna 2024

Vi har ingen orsak att göra saker mer komplicerade än nödvändigt. Därför inleder vi denna granskning med att lista de tre bästa matkassarna som vi haft äran att få testa. Om du, i likhet med oss, prioriterar kvalitet och smakrikedom över allt annat kommer du garanterat hitta den bästa matkassen för dig här.

Linas matkasse välj-själv-kasse

Linas matkasse

Ingen i Sverige kan ha undgått Linas matkasses imponerande framväxt de senaste åren. Sedan lanseringen 2007 har Linas vuxit i raketfart och varit en ständigt dominerande kraft inom branschen.

Idag har de ett brett sortiment med matkassar i olika format; exempelvis vegetariska, gluten- och laktosfria, barnanpassade och inspirerande matkassar. Fast den vi anser är allra bäst är Linas välj-själv-kasse då den ger dig som konsument full kontroll över varje recept och ingrediens.

Välj-själv-kassen är enkel att använda. Du börjar med att starta en prenumeration enligt dina krav, dvs. hur många recept du vill få varje vecka och till hur många personer. Du kan också välja uteslutande vegetariska recept eller snabba och lättlagade måltider. Därefter kommer du varje vecka få välja och vraka mellan 30 spännande recept som presenteras på sajten.

Från: 659 SEK (2 personer)

  • Full kontroll och anpassning
  • Bra pris från seriös aktör
  • Stor variation på recepten

HelloFresh – Skräddarsydd matkasse

HelloFresh logotyp

HelloFresh är en internationell leverantör av matkassar som idag dominerar den globala marknaden från USA till Sverige.

HelloFresh har lagt ett stort fokus på att vara anpassningsbara. Därför kan du som kund välja mellan 18 unika recept varje vecka. En stor del av alla råvaror som erbjuds är ekologiska och det finns flera spännande alternativ även för vegetarianer.

Man erbjuder även en snabb matkasse för den som inte har så mycket tid. Dessa recept förbereds på högst 25 minuter.

Enligt egen utsago anser HelloFresh att “Vi tycker att det är självklart att du ska kunna fylla din matkasse med vilka måltider du vill. Det är ju dina middagar.”

Idag kompenserar HelloFresh för alla sina koldixoidutsläpp och strävar efter att bli en ledande aktör inom hållbara leveranser av matkassar.

Från: 385 SEK (2 personer)

  • Skräddarsy din matkasse med
  • Exklusiva svenska råvaror
  • Internationell aktör med stort infytande

Middagsfrid – Originalkassen

Middagsfrid logotyp

Originalkassen från Middagsfrid är enligt oss den bästa matkassen för de allra flesta. Målet med kassen är att erbjuda kunder möjligheten att njuta av klassisk vardagsmat utan allt arbete som vanligtvis krävs för att planera, handla och laga.

Varje vecka får du hem en smakrik blandning av recept med kött, fisk, fågel eller ett vegetariskt protein. Maten är lätt att tillaga även om man har begränsad kunskap eller tid. Dessutom anpassas smakerna för att också passa barnfamiljer.

Att Middagsfrid dessutom var först i världen med matkassar ger aktören ett extra plus i kanten; åtminstone i våra ögon. Precis som i de flesta situationer spelar erfarenhet en betydande roll i hur bra (eller dåliga) matkassarna som en aktör levererar är. Och som sagt är det ingen som kan mäta sig med Middagsfrid när det kommer till erfarenhet av matkassar.

Från: 609 SEK (2 personer)

  • Enkel och relaterbar mat
  • Bästa möjliga råvarorna
  • Först i världen med matkassar

Bästa matkassen i olika kategorier

Eftersom vi människor har olika preferenser, smaklökar och matvanor behöver inte den bästa matkassen för mig vara den bästa matkassen för dig. De tre alternativ som vi listat ovan är de absolut bästa just nu och de matkassar som passar de flesta som äter en hederlig blandkost.

Men som du säkert vet blir det allt vanligare att folk väljer att utesluta vissa sorters matvaror eller följa strikta dieter. Därför passar inte våra vardagliga rekommendationer alla, varför vi valt att också rekommendera de bästa matkassarna i specifika kategorier.

Bästa ekologiska matkassarna

I vår guide till de bästa ekologiska matkassarna har vi samlat de aktörer som valt att erbjuda helt ekologiska matkassar. En del av aktörerna är 100 % ekologiska medan andra garanterar att åtminstone 50 % av alla varor är naturligt framställda. Det finns också de som erbjuder en eller flera ekologiska matkassar utöver sitt vanliga sortiment.

Ekologisk mat är bevisat bättre för både de som konsumerar maten men även för jorden som maten odlas på och naturen där den framställs. Att äta mer ekologiskt är alltså ett hållbart val för både hälsan och miljön.

Bästa vegetariska matkassarna

Man uppskattar att åtminstone 10 % av den svenska befolkningen är vegetarianer (eller veganer) och att uppemot en tredjedel äter vegetariskt minst 2 gånger i veckan. Därför är efterfrågan på veganska och vegetariska matkassar idag stort.

Som tur är har majoriteten av de stora leverantörerna av matkassar idag vegetariska alternativ och det finns vissa aktörer som endast erbjuder vegetarisk mat. Följ länken ovan om du vill titta närmare på våra rekommendationer av den bästa matkassen för vegetarianer.

Bästa billiga matkassarna

För många spelar priset en betydande roll när de ska välja matkasse. Förutom att matkassarna ska minska tiden man spenderar i köket är det också många som väljer matkassar för att begränsa sina utgifter.

Utbudet matkassar i Sverige är idag större än någonsin och här finner man allt från riktigt billiga alternativ till dyra, mer exklusiva matkassar. Förvånansvärt nog finns det en rad billiga matkassar som håller riktigt bra kvalitet i jämförelse med vad de kostar. Givetvis har vi testat dem alla!

Bästa nyttiga matkassen

Hälsokost har aldrig varit så populärt som idag. Och i samband med att fler och fler försöker ta tillbaka kontrollen över sina matvanor ökar även behovet för nyttiga matkassar. Dessa kassar kan i sin tur variera ganska kraftigt.

En del nyttiga matkassar är fokuserade kring specifika dieter såsom veganska matkassar och LCHF-kassar. Andra nyttiga matkassar är fulla av närproducerade grönsaker och kött från svenska kravmärkta gårdar. Vad alla nyttiga matkassar har gemensamt är att de (föga förvånande) innehåller nyttiga maträtter.

LCHF-kasse

LCHF är en diet där man minimerar sitt intag av alla kolhydrater samtidigt som man ökar sitt intag av nyttiga fetter. Det är en mycket strikt diet som kräver att man äter korrekt och kompenserar de ingredienser man utesluter med andra alternativ, varför många väljer att förlita sig på LCHF-matkassar som skapat av dietister och kostexperter. På så vis undviker man smidigt att man gör fel.

Trots att LCHF är en populär diet är utbudet LCHF-godkända matkassar något begränsat; fast vi har ändå lyckats hitta den bästa matkassen även för denna diet.

Vad ska man tänka på innan man köper den bästa matkassen?

För att knyta ihop säcken tänkte vi erbjuda våra mest matnyttiga tips att tänka på innan du beställer din första matkasse. En del av tipsen kan tyckas vara uppenbara men du skulle bli förvånad över vad många lyckas missa i sin jakt på den bästa matkassen.

Kvaliteten – Om maten du får hemlevererad inte håller måttet eller faller dig i smaken är matkassen helt meningslös. Var därför noggrann med att förlita dig på etablerade aktörer som är kända för sin höga kvalitet, dvs. de som erbjuder den bästa matkassen.
Variation – Många väljer att köpa matkassar för att få hjälp att varierar sig i köket, och vem vill äta samma rätter dag in och dag ut? På grund av detta är alla de bästa matkassarna kända för att erbjuda varierande recept och smaker.
Rykte – Vi förlitar oss mycket på riktiga kunders åsikter när vi granskar matkassar och vi anser att du bör göra det samma. Med en enkel googling kan du snabbt hitta recensioner från kunder på sajter som Trustpilot.
Pris – Naturligtvis måste den bästa matkassen för dig passa din budget och samtidigt vara prisvärd. Personligen föredrar vi aktörer som dessutom erbjuder rabatter och erbjudanden som ger oss som kunder ökat värde.
Villkor – Slutligen vill du välja en matkasse där du inte binder dig till något och där leveranstiderna passar din livssituation. Du vill helt enkelt ha möjligheten att avbryta, avbeställa och/eller pausa dina matkassar efter behov.