Mathem – matbutik & matkassar online

Mathem.se är Sveriges ledande matbutik på nätet med och efter ett uppköp av konkurrenten mat.se i början av 2022 har man etablerat sin dominerande roll ytterligare.

Man levererar till 55% av svenska befolkningen och har det största sortimentet dagligvaror, köksprodukter och livsmedel på nätet idag – över 15 000 produkter just nu. Dessutom har man, tack vare samarbeten med Kronans Apotek och Clas Ohlson, även läkemedel (inkl. receptbelagda) och teknikprylar. Givetvis kan du också beställa matkassar från Mathem.

I början använde sig Mathem av så kallade “plocktjänster” där varorna som beställdes från Mathem plockades ihop på närliggande matbutiker, till en början via Ica i Stockholm. Numera har man istället sina egna lager i Stockholm, Göteborg och Malmö och man använder Axfood som huvudsaklig leverantör.

Det är med andra ord tydligt att Mathems fokus är att erbjuda allt du behöver för ditt vardagliga liv på ett enkelt sätt via en mycket bra e-handelsplattform. Redan nu har man kommit en bra bit på vägen men vi förväntar oss att Mathems dominans på marknaden bara kommer att öka.

Mathem rabattkod

En annan sak som Mathem gjort sig kända för är sina generösa rabatter, rabattkoder och extra priser. Många gånger kan du spara betydligt mycket mer genom att beställa mat och andra varor från Mathem än om du beställer från konkurrerande sajter och framför allt jämfört med i fysiska butiker.

I skrivande stund är Mathems rabattkod följande:

100 kr rabatt för nya kunder, Gäller vid köp över 750 kr och varor som säljs hos Mathem
Kod: NY200KR

Mathem matkasse

Mathems matkassar

Förutom att Mathem fungerar precis som en vanlig matbutik fast på internet, erbjuder de även matkassar och färdigplanerad mat för den som vill ha det. Detta göra man via Mathems veckomenyer som uppdateras med roliga och smakrika recept varje vecka. Det är oftast 5 recept per vecka som erbjuds, men ibland ännu fler så att du kan täcka alla veckans middagar. Tjänsten är ingen prenumeration utan du väljer själv när och om du vill använda Mathems matkassar.

En av fördelarna med detta är att du beställer hem varje måltid som en inköpslista. Därmed kan du komplettera eller byta ut ingredienser efter behov. Du behöver alltså inte låsa dig till de recepten som erbjuds utan kan göra om och lägga till precis som du vill.

 1. Snabbt & lättlagat
  Vill du spara tid i köket eller tycker du att matlagning är urtråkigt? Då är Snabbt & lättlagat den perfekta matkassen för dig. Många av rätterna står färdiga inom 20-30 minuter och utlovar bra smakupplevelser trots minimalt med arbete.
 2. Inspirerar mera
  Har du fått slut på inspiration eller vill testa nya recept från hela världen kan du beställa recept från Mathems matkasse Inspirera mera. Många av recepten kräver att man lägger en hel del tid i köket.
 3. Vego hela veckan
  Vegetariska recept av rang med vegetariska varianter av dina favoriter samt en rad spännande maträtter du kanske aldrig har testat redan. Perfekt för vegetarianer (så klart) men även de som vill testa att äta mer vego då och då.
 4. Smakrikt & kalorisnålt
  För dig som försöker gå ner i vikt men inte vill offra smaken på maten du äter finns Mathems matkasse Smakrikt & kalorisnålt. Här hittar du en hel del vegetariska recept men också kött- och fiskrätter med mindre kolhydrater och fett.

Mathem priser

Så vad kostar det att handla på Mathem? Det är så klart svårt att svara på då de har tiotusentals varor och produkter att välja mellan. Med det sagt har vi gjort en stor granskning av utbudet och jämfört det med konkurrerande matbutiker såsom Ica, Coop, Mat.se, etc.

Ur den granskningen visar det sig att Mathem överlag har billigare eller jämlika priser som flera konkurrenter. Givetvis kan företaget pressa priserna ganska mycket då man inte har fysiska butiker och endast erbjuder leveranser i de regioner man har lager i (med omnejd).

Den som vill spara extra på alla sina inköp bör fokusera på Mathems “Veckan extrapriser” där hundratals produkter erbjuds med generösa rabatter; allt från matvaror till blommor, bakelser, och köksprodukter.

Som sagt har Mathem rabattkoder man också kan utnyttja, framför allt för alla nya kunder som beställer för första gången men också för etablerade “stammiskunder”.

Så den bästa analysen vi kan göra av Mathem priser är att butiken absolut är billigare än andra alternativ i vissa fall, men oftast ligger priserna på en ganska jämn prisnivå. Priset för Mathems matkassar varierar ganska mycket beroende på vilka recept du beställer och vilka ingredienser som inkluderas.

Fördelar med Mathem.se

 • En av Sveriges absolut största matbutiker på nätet
 • Säljer allt från färska grönsaker och torrvaror till läkemedel och tidningar
 • Etablerat företag som använder sig av etablerade leverantörer för de bästa varorna på marknaden

Nackdelar med Mathem.se

 • Endast tillgänglig för 55% Sveriges befolkning, dvs. som bor i och omkring storstäderna
 • Något begränsat utbud livsmedelBegränsade matkassar som ofta blir dyrare än att handla på egen hand
 • Måste beställa för över 700 kronor för att leveransen ska vara gratis

Leveransplatser och -tider

Som sagt levererar Mathem just nu till cirka 55% av hushållen i Sverige vilket är något de lyfter fram som något bra, men som egentligen är ganska begränsande. I dagsläget kan de som bor i följande städer använda sig av Mathem:

 • Stockholm
 • Göteborg
 • Malmö
 • Uppsala
 • Västerås
 • Borås
 • Båstad
 • Enköping
 • Halmstad
 • Helsingborg
 • Hässleholm
 • Kristianstad
 • Köping
 • Linköping
 • Lund
 • Motala
 • Norrköping
 • Söderköping
 • Södertälje
 • Ystad

Leveranstiderna varierar i sin tur beroende på din postnummer men företaget erbjuder leverans samma dag (om man beställer innan ett visst klockslag) så, i regel, kan du få mat leverera när det passar dig. Vill du vara säker på att Mathem kan leverera till dig kan du knappa in ditt postnummer på hemsidan och få svar direkt.

För privatpersoner tillkommer det aldrig leveranskostnader för beställningar på över 700 kr vilket är ganska generöst, däremot är det begränsande för mindre hushåll och de som lever ensamt och sällan behöver handla för så mycket.

Mathem Express

I början av 2022 lanserade Mathem en expressleverans under namnet Mathem Express. Tjänsten testas först på Södermalm i Stockholm men planen är att man suggestivt ska rulla ut tjänsten där det finns efterfråga och behov. Mathem Express möjliggörs med en ny konceptbutik som placerats på Södermalm och som innebär att man kan garantera leveranser inom 30 minuter.

Mathem kundtjänst

Skulle du har frågor om Mathems utbud, leveranser eller något annat kopplat till deras tjänster kan du alltid kontakta Mathems kundtjänst direkt. Det kan du göra via antingen telefon eller chatt genom att besöka hemsidan eller öppna Mathems app i din mobiltelefon.

Telefon:

020-15 10 10
Måndag – Fredag 07:00-19:00

Chatt

Måndag – Fredag 07:00-23:00
Lördag 08:00-22:00
Söndag 08:00-23:00

Så här fungerar det

Att beställa från Mathem är så smidigt som man förväntar sig av en av Sveriges ledande matvarubutiker på nätet. Att företaget dessutom lanserades redan 2008 har gett dem många år på sig att optimera processen till en punkt där de idag har en av de mest strömlinjeformade e-handelstjänsterna på nätet. 

För att beställa från Mathem besöker du helt enkelt hemsida och knappar in ditt postnummer för att försäkra dig om att de kan leverera till dig. Du kan också ladda ner Mathems app till din mobila enhet för att göra beställande ännu enklare och beställa mat var du än är, även om du inte har din dator i närheten. Efter att du öppnat tjänsten kan du börja shoppa loss.

Det finns ett par olika sätt att hitta produkter på hemsidan och i appen. Antingen kan du välja och vraka bland kategorierna i toppmenyn där du hittar allt från frukt & grönt, mejerier, bröd & bageri, fisk, kött, färdigmat, hem & hushåll, etc. Om du redan vet vad det är du behöver beställa kan du istället använda sökfunktionen.

Och som vi nämnde tidigare kan du beställa Mathems matkasse genom att välja bland veckans färdiga recept. Det är det absolut smidigaste sättet att planera inför veckans måltider för att sedan komplettera med de produkter du behöver, exempelvis toalettpapper, mjölk, socker, etc.

Mathem Clas Ohlson

Sedan en stor investering från Clas Ohlson 2017 har Mathem också erbjudit Clas Ohlsons produkter på sin hemsida. Det betyder att du kan komplettera dina matbeställningar med alla teknik- och prylbehov du kan tänkas ha, från nya AA-batterier och mobilladdare till tejphållare, ficklampor och cykellås.

Enligt en undersökning som genomfördes för ett par år sen har var tionde kund hos Mathem också köpt en produkt från Clas Ohlson.

Mathem Kronans Apotek

Mathem låter dig även fullfölja alla dina behov hos apoteket med ett tight samarbete med Kronans Apotek. Du kan bland annat beställa ett stort sortiment receptfria produkter såsom hudkrämer, Alvedon, etc. Men det går även bra att beställa hem sina receptbelagda läkemedel genom att legitimera sig med BankID.

Med andra ord kan Mathem användas till i princip alla inköp du behöver göra i ditt vardagliga liv.

Vanliga frågor om Mathem (FAQ)

Vem äger Mathem?

Fram till 2019 ägdes Mathem till stor del av de två grundarna, Tomas och Karolin Kull. Idag ägs företaget istället framför allt av riskkapitalbolagen Kinnevik och Verdane samt Karl-Johan Person (styrelseordförande och före detta VD för H&M) och ett par andra stora nordiska företagsledare.

Vad är Mathem?

Mathem är en e-handel för dagligvaruhandel, däribland matvaror, läkemedel, teknikprylar och mycket mer. Det är en av de största av sitt slag i Sverige som enligt egen utsago äger 35% av marknadsandelarna.

Har Mathem köpt Mat.se?

I början av 2022 stod det klart att Mathem köper upp sin konkurrent mat.se. Genom affären blev man den, utan tvekan, största matbutiken på nätet på den svenska marknaden.

Vårt omdöme av Mat.ses matkassar

4.5

Det råder ingen tvekan om att Mathem är en helt enastående e-handelshemsida med ett enormt utbud bestående av över 15,000 produkter i en rad olika kategorier. Hemsidan är mycket enkel att använda och företaget levererar till 55% av landets befolkning. Dessutom har de riktigt generösa priser och en rad trevliga Mathem rabattkoder.

Att man dessutom kan beställa planerade veckomenyer underlättar livet för enormt många och är något som vi uppskattar (även om vi är partiska). Samtidigt känner vi att det kan vara lite farligt med aktörer som dominerar en marknad så pass hårt som Mathem gör och därför är vi lite tveksamma över att ge Mathem full pott.

Men söker du, som så många andra, en matbutik på nätet där du kan beställa det mesta du behöver till hushållet så är Mathem ett alldeles lysande alternativ.

Produktutbud

Innehåll

Resultat

Frakt & Leveranstid

Pris

Andra matkassar vi rekommenderar

Det finns idag ett flertal ekologiska och miljövänliga matkassar på marknaden. Vi föreslår att du kikar på några andra alternativ innan du tar ditt slutgiltiga beslut.

HelloFresh logotyp
Middagsfrid logotyp

Besök och beställ från Mathem idag

Beställ matvaror eller matkassar med hemleverans