Glutenfri matkasse

Enligt de senaste undersökningarna lider cirka 2% av västvärldens befolkning av celiaki (glutenintolerans) och många fler än så har glutenkänslighet. Båda dessa grupper måste undvika gluten i så stor utsträckning det går, framför allt de med glutenintolerans som kan drabbas av allvarliga hälsoproblem om de äter gluten.

Problemet är att gluten finns i ett stort antal livsmedel och det kan vara väldigt svårt att undvika. Förutom bröd, pasta och liknande produkter används gluten som ingredienser i många halv- och helfabrikat.

På grund av detta är efterfrågan på glutenfri mat och även glutenfria matkassar stort, och idag är utbudet matkassar utan gluten större och mer intressant än någonsin förr. Därför tog vi tillfället i akt och testade en rad glutenfria matkassar för att rekommendera de tre vi tycker är allra bäst. Du hittar våra rekommendationer samt andra tips för dig som inte kan äta gluten på denna sida.

Glutenfri matkasse

Bästa glutenfria matkassarna

Trots att antalet glutenfria matkassar och glutenfria alternativ ständigt ökar är det långt ifrån alla aktörer på marknaden som erbjuder det. Följande tre är dock de bästa vi hittade under vår research och dessutom tre av de mest populära matkasseföretagen i Sverige just nu. Därmed kan du få matkassar som är både glutenfria och håller hög standard med roliga recept.

Linas matkasse

Linas Matkasse – Glutenfritt

Linas Matkasse har i likhet med många av sina konkurrenter börjat med skräddarsydda matkassar vilket är perfekt för de som följer en strikt diet.

Dessa kassar skapar du själv inför varje vecka genom att välja de maträtter du vill ha levererade. Varje vecka laddas ett stort antal nya, smakrika recept upp på hemsidan som du kan välja och vraka mellan dessa för att skapa den perfekta glutenfria matkassen.

Hello Fresh

HelloFresh – Glutenfritt

HelloFresh är en internationell aktör inom matkassar som, förutom Sverige, även är aktiva i stora delar av EU, Storbritannien och även numera i USA. Även detta företag har anammat de skräddarsydda matkassarna och erbjuder ett bra sortimant av glutenfria matkassar.

HelloFresh har även en hel del laktosfria recept och har på senaste börjat arbeta med vegetariska och veganska produkter.

Alla glutenfria matkassar 2024

Varumärke

Testbetyg

Recension

Pris

Rabatt

Länk

Hello Fresh Logotyp

5.0 Poäng

550-1090kr

1359kr rabatt på fem kassar

4.9 Poäng

659-1099kr

30% rabatt på din första & 20% på dina 2 nästa matkassar

Linas Logotyp

4 Poäng

445-925kr

Nej

Middagsfrid

4.9 Poäng

589-1059kr

30% rabatt på första & 20% på din andra och tredje matkasse

Matkomfort Logotyp

4.7 Poäng

550-2495kr

Nej

Matkomfort Logotyp

4.5 Poäng

N/A

100 kronor rabatt för nya kunder (köp över 750kr)

4.5 Poäng

599-1373kr

25% på första Familjelådan

Ecoviva Logotyp

4.5 Poäng

1029-1189kr

Nej

Gi Logotyp

4.4 Poäng

699-2195kr

Billigare pris per portion desto mer du beställer.

Gi Logotyp


3.9 Poäng

579-769kr

Nej

Gi Logotyp


3.6 Poäng

469-1089kr

Nej

Gi Logotyp


3.5 Poäng

N / A

Nej

Gi Logotyp

3.5 Poäng

879-1749kr

Nej

Vad är gluten egentligen?

Gluten är ett protein som finns i flera vanliga spannmål, däribland vete, råg och korn och därför hittar man det ofta i bröd, flingor, gröt, öl och pasta. Men gluten används även som ett förtjockningsmedel och har en ganska hög proteinhalt varpå det också används i en rad andra produkter såsom gräddbaserade såser, panering på fisk och kött, i en del korvar, i godis, etc.

Som sagt lider närmare 2% av befolkningen i Västvärlden av glutenintolerans (celiaki) och som du säkert förstår är det inte alls lätt att leva med denna diagnos då en stor del av de mest populära livsmedlen vi förtär inte kan konsumeras.

Så vad är egentligen celiaki och är det samma sak som glutenkänslighet? Nedan reder vi ut begreppen och skillnaderna, en gång för alla.

Celiaki (glutenintolerans)

Celiaki är en autoimmun sjukdom som ibland kallas för glutenallergi trots att det inte är en allergi. Däremot är det en allvarlig sjukdom som skapar inflammation i tarmen vilket hindrar näringsupptagningen och kan leda till en rad olika problem för den drabbade, däribland magsmärtor, viktminskning, näringsbrist och skador i tarmen. På grund av detta måste de som lider av celiaki helt undvika gluten i alla former.

Glutenkänslighet

Vidare finns det ett stort antal människor som är överkänsliga mot gluten, detta eftersom gluten kan ha en inflammatorisk effekt. Dessa personer kan få magsmärtor och associerade problem när de konsumerar gluten, däremot är det ingen sjukdom och deras näringsupptagning påverkas inte. Genom att begränsa sitt intag av gluten kan de som lider av glutenkänslighet helt undvika symptom.

En glutenfri matkasse kan underlätta enormt

Som sagt, och som du säkert förstår, kan det vara mycket begränsade att lida av celiaki, trots att det idag finns ett större sortiment glutenfria produkter än någonsin. Just på grund av detta är det många som har glutenintolerans och -känslighet som har börjat prenumerera på matkassar. Det är helt enkelt ett smidigt sätt att spara tid och energi som annars läggs på att söka efter produkter som passar ens diet.

Att inte kunna äta gluten resulterar för många i en ganska tråkig och ensidig kost då man håller sig till de rätter och livsmedel man vet fungerar för en, och även här är en glutenfri matkasse ett bra verktyg för att bredda ens vyer. De tre aktörer som vi listat på denna sida är kända för att erbjuda spännande och varierande recept varje vecka, ofta med smaker och inspiration från hela världen. Så om du är trött på att äta samma mål om och om igen kommer en glutenfri matkasse öppna en massa nya dörrar. 

Handla glutenfritt på nätet

Du kan i regel beställa matkassar till mellan 2 och 5 måltider i veckan och för att täcka resterande behov kan du med fördel handla mat på nätet. Dels har alla de stora matbutiker, däribland ICA, Coop och City Gross, webbutiker där du kan beställa allt från deras sortiment. Det är ett enkelt och smidigt sätt att beställa hem glutenfri mat för de måltider som din matkasse inte täcker.

Vidare är Gott utan gluten en webbutik som endast säljer glutenfria produkter och där kan du köpa allt från pasta och mjöl till drycker och godis, utan att behöva oroa dig över om det finns spår av gluten i produkterna. Något som är att rekommendera om du ska få till en god pasta är att använda dig av en pastamaskin. Dock är det enklare sagt än gjort att veta vilken maskin som är bäst att använda och vi rekommenderar att kika in pastamaskin bäst i test för vägledning och jämförelse av maskinerna på marknaden.