Vegansk matkasse

Funderar du på att testa en vegansk matkasse? Då kan vi meddela att du har flera spännande alternativ att välja mellan.

I vanlig ordning har vi testat dem alla och i följande guide hittar du både matnyttig information och rekommendationer på de bästa veganska matkassarna.

Vilken är den bästa veganska matkassen?

Eftersom en vegansk diet är smalare än en traditionell “allätare diet” och eftersom din kost till stora delar kommer bestå av färska råvaror, är det extra viktigt att du får färska ingredienser av högsta kvalitet som helst är ekologiska och obesprutade. Detta är något som leverantörerna av Sveriges idag bästa matkassar för veganer förstår och har omfamnat.

Utöver färska ingredienser och bra råvaror utmärks dessa matkassar av sin stora fantasirikedom, utomstående service, välorganiserad leverans och – framför allt – sina enkla och goda recept.

Linas matkasse

Linas matkasse

Linas matkasse erbjuder flera veganska rätter att välja mellan. Varje vecka kan du välja bland 80 rätter, och flera av dem går att få som vegansk alternativ.

Från: 659 SEK

  • Garanterat lakto-ovo eller veganskt
  • Välj mellan tiotals rätter
  • Minimalt behov för kunder att ha matvaror i skafferiet

Ecoviva

Ecoviva matkasse

Här kombinerar man vegetariska matkassar med ekologiska råvaror för en makalös matkasse som faller de flesta i smaken.

Från: 1089 SEK

  • 100 % ekologiskt sortiment
  • Flerfaldigt prisbelönade matkassar
  • Recept skapade av erfarna matkreatörer

Vi tar vår uppgift på allra största allvar och genomför alltid mycket noggranna granskningar av de aktörer vi testar. Eftersom en vegansk diet är så pass strikt om den är, var vi tvungna att vara ännu mer omsorgsfulla i vårt arbete och har sett till att vara övertydliga med vilka matkassar som är strikt veganska och vilka som innehåller ingredienser som veganer undviker.

Att tänka på innan du beställer en vegansk matkasse


Att vara vegan är något som de flesta faktiskt trivs med efter att de tagit beslutet att ändra diet. Däremot är det vanligt att de som plötsligt ändrar sin kost till en helt vegansk kost inte är beredda på omställningen och oförmögna att få i sig en näringsrik och varierad kost.

Givetvis finns det massor med god mat och färska ingredienser med goda naturliga smakerna för veganer och idag finns det flera aktörer med veganmatkasse som tagit fasta på detta. Därför är en matkasse ofta ett bra val för de som nyss ändrat sin diet och behöver hjälp med kosten.

Vegetariska matkassar är ett alternativ som passar även de som helt enkelt bara behöver lite inspiration till att regelbundet äta mer grönt.

Skillnaden på en vegetarisk och vegansk matkasse

Till skillnad från vegetariska dieter – som kan variera något i sin utformning – finns det bara en vegansk diet. Nämligen en diet som helt utesluter alla produkter från djurriket samt varor som exempelvis testats på djur under framställningen. Det är en av de mest strikta men samtidigt moraliska och hälsosamma (under rätt förutsättningar) dieterna som finns.

Som vegetarian har man många fler möjligheter att variera sig och det finns vegetarianer som äter både mjölk och ägg och även en del som äter fisk men som då kallar sig för pescetarianer. Skillnaden mellan veganska och vegetariska matkassar är med andra ord att ingredienserna i den veganska varianten är betydligt mer begränsade.

Däremot påverkar inte det slutprodukten i din matkasse och du kan alltid förvänta dig smakrik mat och nya spännande recept från de aktörer som vi rekommenderar.

De veganska matkassar på denna sida finns i de flesta fall även i vegetariska varianter. Vissa av aktörerna i fråga tillhandahåller även de bästa traditionella matkassar för allätare.

Ska man välja en vegansk eller glutenfri matkasse?

Trots att en glutenfri diet kan vara nästintill lika strikt som en vegansk diet, så har de egentligen inget gemensamt. Medan veganism är en diet som man själv väljer att följa är en glutenfri diet oftast kopplad till medicinska orsaker.

Därför är det heller inte ett svårt val att välja mellan en glutenfri matkasse och en vegansk variant då de utesluter helt olika matvaror.

Fast det finns leverantörer som har matkassar som är både veganska och glutenfria.
Gluten är som känt en protein som man hittar i vete och andra spannmål och som många idag är känsliga mot.

Lider du av celiak eller vill testa äta glutenfritt finns det flera grymma matkassar för dig att välja mellan. Ett alternativ till glutenfria matkassar är LCHF-matkassar med lite eller inga kolhydrater.

Varför Simple Feasts veganska matkassar?


Därför att Simple Feast utan tvekan är den ledande leverantören av vegetariska och veganska matkassar i Sverige. Företaget grundades i Danmark år 2015 och med sina välplanerade och innovativa matkassar från växtriket tog de snabbt över marknadsandelar i grannländerna.

Är du strikt med din veganska diet så rekommenderar vi alltid Simple Feast då de verkligen förstår konceptet veganism. Risken med många andra vegetariska och vegansk matkassar är att det sker misstag under tillverkningen som resulterar i att du tvingas konsumera icke-veganska varor, exempelvis mejeriprodukter, ägg eller honung.

Varför Årstidernas veganska matkasse?

Årstiderna matkasse är en av få svenska matkassar som kommer i en helvegansk variant och därför var det aldrig någon diskussion om huruvida vi skulle rekommendera aktören eller inte.

Denna aktör är förhållandevis mindre än de flesta på den svenska marknaden och deras leveransområde är inte i närheten av heltäckande. Med det sagt kan alla veganer som bor inom Årstidernas leveransområde med fördel underlätta sin vardag med denna veganska matkasse.

Varför Ecovivas veganska matkasse?

Ecoviva är ett ganska bra alternativ för alla veganer som också vill njuta av fördelarna med hemlevererade matkassar. Aktören är dessutom ekologisk och mycket måna om att hjälpa sina kunder följa en mer hållbar livsstil.

Problemet är bara att Ecoviva inte har en helt vegansk matkasse. Istället kan man som vegan beställa den vegetariska matkassen och antingen utelämna eller ersätta en del ingredienser på egen hand. Naturligtvis är detta långt från optimalt då det kommer resultera i ökat matsvinn och samtidigt göra recepten svårare att följa.

Varför Marley Spoons veganska matkassar?


Marley Spoon är en aktör som egentligen inte har specialiserat sig på veganska matkassar men som fortfarande har bra alterantiv för alla veganer. När man beställer av Marley Spoon så är alla matkassar så kallade “välja själv”. Det innebär att du skapar din egen matkasse från veckans 30 varierande recept.

Många av dessa recept är eller kan göras veganska och därmed är Marley Spoon ett perfekt val för alla veganer som vill ha kontroll över den mat de äter varje vecka.

Ekologiska produkter – ett måste i vegansk matkasse

Något som borde stå som en självklarhet för alla veganer är att stora delar av produkterna man konsumerar bör vara ekologiska. För de flesta handlar veganismen nämligen om hel livsstil där de försöker äta hälsosamt samtidigt som de valt att ta avstånd från alla produkter, livsmedel och aktiviteter där djur kommer till skada.

Hur skulle det då se ut med en vegan som äter besprutade ingredienser från växtriket som är fullproppade med gifter?

Naturligtvis kan det inte vara så!

Av de som levererar vegansk matkasse med hemleverans bland våra utvalda leverantörer är det i regel 100 % ekologiska produkter som gäller. Detta gäller exempelvis för Simple Feast som inte bara är den ledande leverantören av veganska matkassar i Sverige utan som även prioriterar ekologiska råvaror och en sundare livsstil.

Som du kan se bland våra rekommendationer är många av de bästa vegetariska matkassarna också till stor del ekologiska. Låter detta intressant har vi även samlat alla de bästa ekologiska matkassarna på denna sajt.

Jämför alla matkassar

Varumärke

Testbetyg

Recension

Pris

Rabatt

Länk

Hello Fresh Logotyp

5.0 Poäng

550-1090kr

1359kr rabatt på fem kassar

4.9 Poäng

659-1099kr

30% rabatt på din första & 20% på dina 2 nästa matkassar

Linas Logotyp

4 Poäng

445-925kr

Nej

Middagsfrid

4.9 Poäng

589-1059kr

30% rabatt på första & 20% på din andra och tredje matkasse

Matkomfort Logotyp

4.7 Poäng

550-2495kr

Nej

Matkomfort Logotyp

4.5 Poäng

N/A

100 kronor rabatt för nya kunder (köp över 750kr)

4.5 Poäng

599-1373kr

25% på första Familjelådan

Ecoviva Logotyp

4.5 Poäng

1029-1189kr

Nej

Gi Logotyp

4.4 Poäng

699-2195kr

Billigare pris per portion desto mer du beställer.

Gi Logotyp


3.9 Poäng

579-769kr

Nej

Gi Logotyp


3.6 Poäng

469-1089kr

Nej

Gi Logotyp


3.5 Poäng

N / A

Nej

Gi Logotyp

3.5 Poäng

879-1749kr

Nej