Så påverkas du av vitamin- och mineralbrist

I samarbete med Medisera

Vitamin- och mineralbrist innebär att kroppen inte får tillräckligt av de vitaminer och mineraler som den behöver. Utan vitaminer och mineraler kan kroppen varken fungera optimalt eller må bra. Underskott av vitaminer och mineraler kan bero på olika faktorer, många gånger handlar det om för lågt intag via kosten. Lär dig mer om hur din kost påverkar dina nivåer av järn, magnesium, D-vitamin och B12 i Mediseras artikel. 

Järnbrist

Järn är avgörande för syreupptagningsförmågan, därför visar sig järnbrist oftast i form av blek hy, trötthet, koncentrationsproblem, yrsel och hjärtklappning. Vid kraftig järnbrist kan du behöva tabletter eller sprutor som tillför järn i kroppen. Vanligtvis kan dagsbehovet uppfyllas genom att äta järnrik kost som exempelvis kött, spenat och fullkornsprodukter. 

Magnesiumbrist

Magnesium behövs för att nervsystem, skelett, muskler och ämnesomsättning ska fungera. Brist på magnesium kan orsaka exempelvis trötthet, minnesrubbningar, muskelkramper, lågt immunförsvar och benskörhet. Behandlingen av magnesiumbrist beror på vad som varit bakomliggande orsak. Vanligtvis ges tillskott i form av magnesiumsalter, ofta tillsammans med kalcium. Det går även att öka intaget via kost som innehåller mycket magnesium, exempelvis gröna bladgrönsaker, mjölk, kött, fisk, nötter och baljväxter.

B12-brist 

De vanligaste symtomen på B12-brist är trötthet, koncentrationssvårigheter, nedsatt aptit, håravfall och hudproblem. Vitamin B12 är nödvändigt för ryggmärgens produktion av röda blodkroppar. Grav B12-brist kan leda till neurologiska komplikationer som balanssvårigheter, muskelsvaghet och känselbortfall. Obehandlad B12-brist kan orsaka bestående nervskador. B12-vitamin finns endast i animaliska produkter, därför behöver veganer ta B12-tillskott. 

D-vitaminbrist 

D-vitamin är viktigt för skelettets funktion. D-vitaminbrist kan leda till benskörhet och uppmjukning av benmassan, vilket i sin tur ökar risken för frakturer. Lindrigare brist ger vaga symtom som trötthet, svettningar och muskelsvaghet för att i ett senare skede övergå till kraftig värk i skelettet. Bästa sättet att förhindra D-vitaminbrist är att vistas i solen. Under sommar och vår i Sverige räcker 15 minuters sol om dagen. När det gäller mat finns D-vitamin främst i fet fisk, kantareller och karljohanssvamp. Även berikade livsmedel som mjölk och margarin innehåller D-vitamin. 

Få reda på dina vitamin- och mineralnivåer genom Mediseras hälsokontroll

Medisera erbjuder hälsokontroll via blodprov över hela Sverige där beställning och provsvar hanteras online. Genom ett blodprov kan du få reda på om du har brist på ett visst vitamin eller mineral. Läs mer om Mediseras Vitamin & mineraltest här.

I samarbete med Medisera

Lämna en kommentar