Så här gör du matlagningen roligare

Så här gör du matlagningen roligare

Att laga mat kan vara tråkigt, det kanske du också tycker ibland – framför allt den eviga matlagningen i vardagen. Ofta är det ont om tid, alla i familjen är hungriga och du måste bara komma på något att laga. Dessutom ska det gå snabbt, vara nyttigt och falla alla i smaken.

Känner du igen dig i den beskrivningen? Då är du inte ensam och du har dessutom tur då du kommit helt rätt. På följande sida har vi nämligen samlat ett par enkla trick som kan hjälpa dig väcka passionen för köket igen.

Få inspiration med en matkasse

Innan internet hämtades inspiration till matlagning från tidningar och kokböcker. Numera är vi bara en knapptryckning från ett nytt recept. Men ibland finns helt enkelt inte orken eller fantasin till att googla efter recept. Då är det bra att det finns matkassar att beställa.

Med valfri matkasse kommer du spara tid, energi och pengar. Menyn är redan framtagen åt dig, matvarorna levereras till dig i exakt mängd (inget svinn) och du behöver lägga minimalt med tid på att förbereda och värma maten.

Med andra ord är de bästa matkassarna helt enkelt en riktigt smidig lösning för den som tröttnat på att laga mat. Men det finns ett annat tips vi vill dela med oss av.

Bra verktyg underlättar matlagningen

Ett sätt att få matlagningen att gå lite lättare är att ha bra verktyg och hjälpmedel. Satsa hellre på en bra kniv än många halvdåliga och att de knivar du använder är ordentligt slipade. Annars sliter du i köttet, riskerar att skära dig och kan även skada de livsmedel du lagar maten med.

Vidare är det fördelaktigt att ha flera skärbrädor för olika ändamål så att du inte skär löken och frukostbrödet på samma och därmed måste äta en frukost macka som smakar lök.

Det finns många varianter av skärbrädor och i många färger. Det enda du behöver hålla koll på sedan är vilken färg du valde till vilket syfte!

Mandolin: Det ultimata köksredskapet

Att använda grönsaker och råkost i matlagningen är ett bra och gott sätt att fylla maten med nyttigheter. Men det kan vara svårt att skära och strimla grönsakerna lika snyggt som proffskockarna på TV. En mandolin är både ett praktiskt och snyggt sätt att få grönsakerna redo för matlagning. Vissa menar till och med på att mandolinen är det ultimata köksredskapet, framför allt för de som inte är så erfarna.

Mandoliner finns i flera olika utförande med olika antal tillbehör. Vilken mandolin du ska välja beror på vilka behov du har. Ett enkelt sätt att hitta rätt mandolin för dina behov är att använda en jämförelse av mandoliner. Då kan du snabbt hitta den som passar dig allra bäst.

En mandolin kan göra att det blir roligare att förbereda grönsakerna och det kan bli fler i familjen som är sugna på att hjälpa till då en mandolin är enklare att använda än en vanlig kökskniv.

Att tänka på när du köper en köksmandolin

Tänk på att inte köpa en för stor mandolin om du inte lagar mat åt väldigt många. Den tar onödigt stor plats och det är bra att välja storlek utifrån hur mycket grönsaker du oftast tillagar.

Vilken sorts mandolin du ska välja beror på vem som ska använda den. Är du svag i händerna är det exempelvis bättre att köpa en mandolin på ställning än en handhållen.

Lämna en kommentar