För- och nackdelar med att äta mer kött

För- och nackdelar med att mer kött

Att äta nyttig och näringsrik mat är viktigt för att må bra i såväl kropp som sinne. Dock råder det ibland delade meningar om olika dieter och matvaror som till exempel kött. Å ena sidan anses kött vara en grundläggande del i många dieter och inte minst en stor proteinkälla. Å andra sidan menar vissa att det är ohälsosamt, onödigt och till och med oetiskt att äta det.

Matkassar för dig som vill ha mycket kött

Linas Matkasse – Klassiska

Linas matkasse

Linas Matkasse har i likhet med många av sina konkurrenter börjat med skräddarsydda matkassar så att du själv får större kontroll över maten som levereras.

Väljer du kassen som kallas “Klassisk och inspirerande” kan du välj och vraka mellan ett enormt antal recept med kött, fågel och fisk; eller vegetariskt för den delen.

HelloFresh – Kött och grönt

HelloFresh-matkasse

HelloFresh är en internationell aktör inom matkassar som, förutom Sverige, även är aktiva i stora delar av EU, Storbritannien och även numera i USA. Även detta företag har anammat de skräddarsydda matkassarna.

Med en prenumeration på kassen “Kött och grönt” får du tillgång till ett varierat utbud kött- och fiskrätter men även en hel del vegetariskt.

Matkomfort – Premium

matkomfort logga och grönsaker

Matkomfort erbjuder lyxigare matkassar för de som vill sätta guldkant på vardagen. Alla recept och måltider tas fram av erfarana kockar som värna om att använda svenska råvaror, däribland endast svenskt kött.

Premiumkassen, är som namnet avslöjar, det lyxigaste alternativet med flera utsökta kötträtter i veckan. Företaget är dessutom kända för sina fantastiska såser som vi starkt rekommenderar!

Vad är det som gäller? Svaret på denna fråga får du genom de objektiva fördelar och nackdelar med att äta kött som presenteras härnäst. Att känna till de viktigaste fördelarna och nackdelarna hjälper dig att göra en optimal jämförelse av bra matkassar hos Test.se.

En sak som är säker är att kött är omåttligt populärt världen över och köttkonsumtionen beräknas öka snabbt de närmaste åren. Drygt 350 miljoner ton kött konsumeras varje år och till år 2030 beräknas konsumtionen öka till 450 miljoner ton.

Läs vidare för att veta mer!

Fördelar med att äta kött

Av alla former av kött anses magert kött vara en av de nyttigaste då det är en rik proteinkälla och ger alla essentiella aminosyror. Ta till exempel magert nötkött och kokt kycklingbröst som innehåller upp till 30 procent protein efter tillagning.

Vidare finns det en hälsofördelar med att äta kött, bland annat följande:

  • Bygger och bibehåller muskelmassa. Köttkonsumtion är utan tvekan kopplat till ökad muskelmassa samtidigt som det minskar inflammationer.
  • Bygger starkare ben. Animaliskt protein har fördelen att optimera bentätheten och styrkan. Ett högt intag av animaliskt protein har exempelvis minskat risken för höftfrakturer med nästan 70 procent i en studie med äldre.
  • Förbättrar absorptionen av järn i kroppen. Kött innehåller hemjärn som din kropp lättare kan absorbera än järn från vegetabiliska livsmedel.
  • Ökar ämnesomsättningen och minskar aptiten. Många studier visar att köttdieter ökar ämnesomsättningen och minskar hunger genom att ge en mättnadskänsla.

Nackdelar med att äta kött

Studier pekar att äta kött i sig inte utgör en större hälsorisk, dock kan tillagningsmetoden och hur köttet är bearbetat påverka din hälsa negativt. När kött grillas i höga temperaturer under långa stunder ökar produktionen av giftiga biprodukter som är cancerframkallande.

Är du trött på att stå i köket dag in och dag ut? Då föreslår vi att du tittar närmare på några av de bästa matkassarna idag. Och har du, som så många andra svenskar, bestämt dig för att börja äta mindre kött? Då kan du titta närmare på de bästa vegetariska matkassarna just nu.

Lämna en kommentar