Linas matkasse tar ett steg från turbokycklingar – alla matkassar uppdateras

Efter att Djurens Rätt i februari inledde en informationskampanj för att få Linas Matkasse – Sveriges största matkasseföretag som börsnoterades i början av året – att sluta med turbokycklingar och burhöns. Nu har deras kampanj fått resultat och häromdagen meddelade Linas Matkasse att man i fortsättningen kommer följa European Chicken Commitment (ECC) riktlinjer för djurhållning.

Efter en flera månader lång kampanj och fler än 12 000 underskrifter har Djurens Rätt lyckats övertyga Linas Matkasse om att ta större ansvar för den djurproduktion de stödjer. Enligt ett uttalande från företaget kommer man i fortsättningen följa European Chicken Commitment (ECC) riktlinjer som bland annat ger kycklingar rätten till utevistelse efter konsumentens önskemål och som även reglerar slaktprocessen för att göra den mer “human”.

Det känns fantastiskt att Linas Matkasse nu valt att lyssna på konsumenternas önskemål. Att som Sveriges största matkasseföretag ta detta beslut för kycklingarnas välfärd är viktigt för att föra djurskyddet framåt”, sa Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i samband med att nyheten publicerades.

En klar förbättringen för hela branschen

Vi ser detta som ett stort framsteg då förbättrade djurhållning är ett debatterat ämne som varit i hetluften i flera år. Som konsument har vi även ett delat ansvar att försäkra oss om att den maten vi konsumerar produceras under värdiga och säkra förhållanden. Dessutom skapar det bättre möjligheter för de som söker matkassar med mer fokus på etiska måltider, exempelvis flexitarianer men även vegetarianer som nu får det lättare att stödja ett företag som Linas matkasse.

Nu hoppas vi att andra matkasseföretag följer efter och att även dem tar sitt ansvar för den djurhållning som de förlitar sig på för sin verksamhet.

OBS! Nyheten om Linas Matkasse kom i samma veva som Aftonbladets “200 sekunder” avslöjande om Kronfågels brottsliga djurhållningsrutiner.

Lämna en kommentar