Stör du dig på alla överblivna matkassar där hemma? Då kan du panta dem

Trots chockhöjningar av priset på matkassar och en övergripande minskning i användandet av dem de senaste åren, verkar det vara en stor andel av befolkningen som stör sig på att ha dem hemma. Är du också en av dem som har matkassar som dräller överallt eller har du ett sopskåp som håller på att svämma över? Då kan du faktiskt panta kassarna och få pengar för det.

Denna nya, unika och lite märkliga satsning drivs av Mat.se i samarbete med återvinningsappen Bower. Satsningen inkluderar dessutom inte enbart matkassar, det går nämligen även att panta förpackningar – mjölkkartonger, plastförpackningar, metallburkar och egentligen allt som har en streckkod.

För att panta dina matkassar eller tomma matförpackningar behöver du ta dig till den närmaste återvinningsstationen som är kopplad till Bower. Där skannar du streckkoden innan du lämnar förpackningen i rätt kärl. Du väljer själv om du vill få pantvärdet som pengar eller poäng som du samlar i appen.

Är det långt till närmaste återvinningsstation? Då kan du ansluta din egen till appen, antingen den delad i din bostadsförening, miljöstationen i ditt närområde eller till och med dina egna sopkärl utanför villan.

Frågan är om det är ett problem som måste lösas?

Som du säkert förstår är poängen med detta nya system att uppmana konsumenter att återvinna mer. Och enligt undersökningar är det många som drar sig från att ta sig till en återvinningsstation. Därför Mat.se och Bower att lite ekonomisk vinning ska övertyga folk att göra det.

Problemet är bara att Sverige är världsledande på återvinning och på många ställen är det olagligt att inte sortera sitt avfall korrekt. Därför ställer vi oss frågan om detta bara är ett sätt att lösa ett icke-problem. Dessutom är det inte helt tydligt hur vilket pantvärde olika förpackningar har, är det värt att skanna sina gamla förpackningar för ett par ören?

Samtidigt tycker vi det är en kul satsning och leder det till att vi kollektivt blir ännu bättre på att återvinna så är det så klart en stor fördel!

Lämna en kommentar