Gott utan gluten – webbutiken för dig med celiaki

Gott utan gluten

Enligt den senaste forskningen lider idag 2% av den svenska befolkningen av sjukdomen celiaki (glutenintolerans). Det innebär att uppemot 200 000 svenskar inte kan äta gluten utan att bli ordentligt sjuka.

Problemet med gluten, förutom att det är giftigt för så passa många svenskar – är att man hittar gluten och spår av gluten i en enorm mängd matvaror och livsmedel i vanliga matbutiker. Som ett resultat kan det vara mycket svårt och begränsade att leva med denna förvånansvärt vanliga sjukdom.

Om du lider av celiaki och inte vet var du kan handla glutenfri mat på ett säkert sätt så har vi lösningen. Det finns nämligen en webbutik som specialiserar sig på matvaror för glutenintoleranta, nämligen Gott utan gluten (gottutangluten.nu).

Handla glutenfritt online på Gottutangluten.nu

Gott utan gluten är namnet på Sveriges ledande webbutik för alla som lider av celiaki. På webbplatsen hittar du ett brett sortiment glutenfria varianter av maträtter som du annars inte kan njuta av.

Hos Gott utan gluten kan du till exempel handla:

 • Bakmixers
 • Mjölsorter
 • Bröd
 • Kakor
 • Choklad
 • Pasta
 • Nudlar
 • Såser
 • Godis


Webbutiken är dessutom indelad i flera tydliga kategorier, däribland sockerfria livsmedel, veganska och vegetariska livsmedel och så vidare. Och som pricken över i:et har man en lista med populära varumärken som dels är helt glutenfria och dels har sortiment med glutenfria produkter såsom Bezgluten, Hans & Greta, Flapjack och Made Good.

Med andra ord kan du handla de mesta som du i vanliga fall inte kan hitta i din lokala matbutik. Och bäst av allt är att du sköter alla inköp online och får därefter din matkasse med glutenfria produkter levererade direkt till dörren.

Aldrig tidigare har det varit så enkelt för glutenintoleranta att få tag på alla de varor de drömmer om att äta och som de i vanliga fall måste resa land och rike runt för att hitta.

Glutenfria och LCHF-matkassar

Även om Gott utan gluten är en av de ledande aktörerna inom glutenfri mat i Sverige så är det långt ifrån ensamma. Idag finns det nämligen en uppsjö med glutenfria matkassar och andra matbutiker på nätet som erbjuder glutenfria matvaror och recept, samt matkassar och recept med få eller inga kolhydrater. Några av de bästa exemplen är:

 • GI-boxen – färdiga matlådor som utformats efter GI-dieten där mängden gluten och kolhydrater är minimalt. Matlådorna levereras helt färdiglagade och kan med fördel frysas in för att förtäras vid ett framtida tillfälle.
 • Årstiderna – detta matkasse företag har ett stort antal matkassar för olika dieter, däribland veganer och vegetarianer. Dessutom har den en glutenfri matkasse som dessutom är LCHF-certifierad.
 • Linas Matkasse – den utan tvekan största aktören inom matkassar med hemleverans erbjuder idag “Välja-själv-matkassar” där du som konsument bestämmer vilka recept och maträtter som ska levereras till dig. Med lite planering går det alltså att skapa helt glutenfria matkassar.

Vidare kan man idag göra alla sina matinköp på nätet genom att handla mat online via etablerade aktörer. Dels finns det företag som endast säljer mat online såsom mat.se och matsmart och dels har alla de stora matvarukedjorna webbutiker, däribland ICA, Coop och Hemköp.

Fördelen med att handla mat online är att webbutikerna ofta har ett mer omfattande sortiment online än i sina fysiska butiker. Därmed kan du handla allt du behöver, inklusive glutenfria matvaror direkt från dem. Beroende på vilken butik du handlar ifrån kan du antingen få matkassarna levererade till dörren eller hämta upp dem i din närmaste matbutik.

Blanda inte ihop celiaki med glutenkänslighet

För att knyta ihop säcken vill vi göra det glasklart att celiaki (glutenintolerans) och glutenkänslighet är två olika saker.

Celiaki är, som sagt, en sjukdom som 2% av Sveriges befolkning lider av. De som har sjukdomen kan inte äta gluten (vete, korn och råg) utan att deras tunntarm blir inflammerad vilket leder till att kroppen tappar förmågan att ta upp näring. Förutom magsmärtor resulterar detta i trötthet, viktnedgång och vi värsta fall behovet för akut läkarvård.

Sen finns det ett enormt antal personer som är känsliga mot gluten. Dessa personer kan få magkramper, gaser och bli svullna av att äta gluten. Däremot är det inte en sjukdom som hindrar upptagandet av näring i kroppen och är därför heller inte alls lika allvarligt. Med det sagt bör även dessa personer undvika gluten, varpå ovanstående exempel är utmärkta lösningar även för dem.

Lämna en kommentar