Bunkra mat? – Spara tid och energi genom att handla online

I samband med de senaste tidens katastrofer, däribland matbrist och leveransproblem på grund av corona och inte minst den storskaliga ryska attacken på Ukraina, är det allt fler som börjar bunkra mat inför kristider. Och även om det låter extremt för vissa så är det faktiskt något MSB och andra svenska myndigheter rekommenderar då det snabbt kan bli brist på mat och leveranser under en större kris.

Enligt rekommendationerna bör man ha ganska stora mängder torrvaror och konserver hemma, vilket är både tungt och omständigt att handla i butik för att sen släpa med sig hem. Därför föreslår vi att du istället överväger att handla maten online.

Handla smidigt på nätet

Det finns idag en uppsjö med möjligheter för den som vill handla matvaror på nätet. Dels har alla de stora matvarukedjorna sina egna e-handelstjänster och dels finns det matbutiker som endast är tillgängliga på nätet.

Vi har granskat marknaden noggrant och anser att följande tre butiker är de som har bäst utbud och lämpar sig bäst för den som ska köpa mat inför en eventuell kris.

Mathem

En av Sveriges ledande matbutiker på nätet med över 15,000 varor tillgängliga dygnet runt.

Mat.se

Mat.se har ett mindre utbud än Mathem men levererar på många fler orter och passar därför för de flesta.

Hemköp

Handla hela Hemköps sortiment online och få maten levererad till dörren när det passar dig bäst

Så vad ska man ha hemma?

Tanken med att bunkra mat inför en kris är att man ska kunna förse sig själv och sin familj med mat under ett par dagar eller upp till veckor. Men eftersom vi inte vet när nästa kris kommer gäller det att bunkra matvaror som håller länge. Det rekommenderas bland annat att man har:

  • Pasta, ris, mjöl, gryn och andra torra kolhydrater
  • Torkade bönor, linser, nötter och matolja
  • Knäckebröd, skorpor och annat bröd med lång hållbarhet
  • Konserver i alla former: krossade tomater, köttfärssås, makrill, soppor, kött, etc.
  • Ekologisk honung blir aldrig dålig och även marmelad och sylt har lång hållbarhet
  • Havre-, soja- och mandelmjölk har lång hållbarhet i slutna förpackningar, till skillnad från vanlig mjölk
  • Det rekommenderas även att man har vatten hemma i fall vattentillgången störs

I korta drag gäller det ha lite sunt förnuft. Vilka livsmedel har längst livstid och vad hade du velat ha hemma om krisen kom? Det finns inga regler på vad eller om man ska bunkra mat hemma, utan du får själv avgöra vad du anser är viktigast.