Matvaror som missfärgar dina tänder

Matvaror som missfärgar tänder och en smidig lösning.

Missfärgade tänder är något som många lider av och det saknas inte sällan en förståelsen för att vardagliga livsmedel och matvanor ofta är den största bidragande faktorn till missfärgningar. Men så är det faktiskt, och dessutom är det inte bara kemiskt framställda livsmedel såsom läsk som kan missfärga tänder, utan en lång rad vanliga och hälsosamma livsmedel kan också ha en färgande effekt.

Eftersom mat är något vi alla behöver och vita tänder något de flesta suktar efter, tänkte vi erbjuda en genomgång på de vanligaste matvarorna att undvika eller begränsa din konsumtion av också. Dessutom delar vi med oss av en smidig lösning som kan hjälpa dig bleka tänderna hemma för att på så sätt slippa utesluta matvaror som du gillar.

Livsmedel som kan missfärga tänderna

Som du snart kommer se kan listan med missfärgande livsmedel göras lång och du kommer även förstå att det är i princip omöjligt att undvika alla dessa, framför allt om du prenumerera på en av de bästa matkassarna.

  • Tomatsås – klassiska pastasås kan i många fall leda till att tänderna blir mörkare och missfärgas. Problemet är inte lika omfattande om man äter rå tomat, men tomater som kokats ner till sås får en starkare effekt.
  • Bär – föga förvånande kan de allra flesta bär missfärga tänder. Precis som det kan vara nästintill omöjligt att få bort en blåbärsfläck från en tröja, kan samma blåbär även skada dina tänders utseende.
  • Gurkmeja – den huvudsakliga kryddan i Currykrydda och det ämne som ger curryn sin färg har en stark färgande effekt på allt det kommer i kontakt med, från maträtter och kläder till tänderna. (Vissa menar på att gurkmeja kan användas för tandblekning, men det har vi inte lyckats bekräfta).
  • Läsk – kolsyrad läsk kan inte bara missfärga tänder utan hjälper även till att bryta ner dina tänder. Därför bör läsk – framför allt färgglad läsk såsom hallonsoda – undvikas i så stor utsträckning som möjligt.
  • Saft – kan ha samma missfärgande effekt som färgglad läsk. Den stora skillnaden är att många saftsorter även innehåller riktiga bär (eller koncentrat) som ökar på effekten och missfärgar tänderna ännu mer.
  • Kaffe – när det kommer till drycker som kan missfärga tänder så är det kaffe som tar priset. Många gånger kan man se en skillnad på tändernas nyans redan efter en enda kopp.
  • Te – precis som kaffe missfärgar tänder gör även te detsamma. Därför rekommenderas det att du dricker te innan du borstar tänderna, alternativt att du drack iste med ett sugrör och på så sätt undviker att vätskan träffar dina tänder.
  • Vin – både rött och vitt (framför allt rött) vin kan också missfärga dina tänder många nyanser. Trots att man ofta kan skölja bort den beläggning som hamnar på tänderna, så påverkar vinet tändernas färg i det långa loppet.
  • Tobak – pratar man om missfärgade tänder så måste man nämna tobak. Det är nämligen den största boven i dramat och den som resulterar i mest omfattande missfärgning av dina tänder. Snusning kan naturligtvis missfärga tänderna grovt, men rökningen är det som är värst. Inte nog med att cigarettrök är mörk men ciggen innehåller även 70+ cancerframkallande ämnen som skadar dig och som missfärgar tänder.

En smidig lösning för vita tänder hemma

Som du kan se är listan med mat som kan missfärga dina tänder lång, och de flesta livsmedlen är inte roliga att sluta med. Dricker du till exempel mycket kaffe är du förmodligen inte beredd på att sluta med det; det hade inte jag heller varit.

Så istället för att utesluta mat och dryck som du gillar kan du försöka bli mer varsam på hur du konsumerar matvarorna i fråga. Samtidigt finns det en riktigt bra lösning som snabbt kan återställa dina tänder till sin forna glans.

Vi pratar givetvis om tandblekning hemma från WeSmile.se. WeSmile är en ganska ny aktör på den svenska marknaden som har lanserat en tandblekningsprodukt med en helt unik formel. Den nya produkten är dels billigare men framför allt mer effektiv och mer skonsam än konkurrenternas.

Vidare är tandblekningen enkel att använda och kräver inte så mycket tid. Det räcker med 10-20 minuter varje dag för att se slående resultat inom ett par dagar. För bästa resultat och längst livstid rekommenderas det att du slutför hela behandlingen på 14 dagar, men det är så klart upp till dig.

Det enda vi vill att du känner till är att du snabbt och smidigt kan bleka dina tänder utan att fundera över riskerna eller vilka livsmedel du inte får lov att konsumera.

Lämna en kommentar