Kvällsmat tips vid bristande ork och ont om tid

kvällsmat tips

Vet du inte vad du ska äta ikväll? Ibland kan tips på kvällsmat komma som en skänk från ovan när inspiration och tid för planering brister. Du kan behöva kvällsmat tips när barnen är hämtade från skola eller aktivitet och är trötta och hungriga. Eller om du själv varit och tränat eller precis kommit hem från jobbet, även du trött och hungrig. A och O i våra tips är få (men näringsrika) ingredienser, snabb tillagning och såklart, att det smakar gott!

Ett grundläggande tips är att tänka pasta/ris/potatis + kött/fisk/fågel/veg + grönsak och någon sås om man gillar det. Då får du en balanserad måltid med bra näring till hela familjen. Ett annat grundläggande tips är att alltid ha smidig mat hemma. Det handlar om skafferivaror som håller länge och inte ruttnar. Exempelvis pasta, ris, bönor, krossade tomater och frön. Det handlar också om frysvaror, som även dem håller länge. Dessa bör vara sådana som går att tillaga när de är frysta, annars måste du ha planerat in så de tinat. Satsa på t.ex. vegetarisk färs, sprödbakad fisk och köttbullar. 

En del av ovan nämnda livsmedel räknas som halvfabrikat, vilket har ett rykte om sig att vara näringsfattigt. Det stämmer delvis eftersom mat du lagar från grunden innehåller mer näring. Men det här inlägget fokuserar på snabb och lättillgänglig mat, vilket du ändå inte äter varje dag, och då är det ingen fara. Ett annat tips är att börja överväga matkasse. Det finns flera olika matkassar utifrån kostpreferenser, antal måltider och enligt önskemål som att det ska vara snabblagat eller enkelt. Du behöver heller inte planera eftersom någon planerat åt dig och du har alla varor hemma för varje måltid. 

Tips på kvällsmat

Här kommer en lista med tips på snabblagad, god och enkel kvällsmat som innehåller ingredienser många har hemma:

  1. Ugnspannkaka.
  2. Pasta med stekt färs, lök och eventuellt någon mer grönsak. Blanda ihop allt med en del av pastavattnet och en skvätt grädde/creme fraiche. 
  3. Ris och en gryta med linser/bönor, lök, någon grönsak (fryst eller färsk), grädde eller kokosmjölk och massa goda kryddor som curry eller salt, peppar och persilja. 
  4. Låt pasta koka i vatten och krossade tomater med salt och svartpeppar. Servera med exempelvis solrosfrön, sallad, halloumi eller kyckling.
  5. Spenatsoppa. Stek lök och fryst spenat, tillsätt vatten, en skvätt grädde och grönsaksbuljong. Koka ägg till. 
  6. Pasta pesto. Koka pasta, blanda med pesto, ost eller grädde om du har hemma och ät som det är eller servera med solrosfrön, kyckling eller vegetariskt alternativ. 
  7. Vad som helst i tortillabröd. Blanda ihop en snabb bönröra eller tonfiskröra, eller stek på köttfärs eller vegofärs om du har hemma och servera med grönsaker som finns, någon creme fraiche, färskost eller ost. Allt blir gott i bröd!

Glöm inte efterrätten

Dessert och efterrätter behöver man kanske inte äta med varje måltid, men ibland är det fint att lyxa till det lite. Dessvärre är utbudet matkassar med efterrätter ganska begränsat. För ett par år sedan försökte Linas Matkasse på sig konceptet med en lyxig helgkasse, men det blev aldrig någon större framgång.

Därför behöver man ofta komplettera sina matkassar med egna efterrätter om man till exempel planerar fredagsmys med familjen, eller vill bjuda sina partner på en romantisk trerättersmiddag.

Att hitta inspiration för efterrätter är inte särskilt komplicerat och Google är ofta din bästa vän. Tänk också på att man inte behöver krångla till det onödigt mycket – ofta räcker lite god glass med bär och en hemlagad chokladsås långt.
Vill du ta dina efterrätter till en ny nivå men saknar kunskapen kan vi rekommendera Kökets tårtkurs som vi själva testat på. Kursen tar du online och är totalt 4 timmar lång över 8 lektioner där du får lära dig grunderna i tårtbakning.

Hoppas du fått lite inspiration och kvällsmat tips! Samtliga rätter ovan tar inte längre tid än det tar för pasta eller ris att koka (utom ugnspannkakan om du har en långsam ugn!). Lycka till med kvällsmaten!

Lämna en kommentar