Matpriserna förväntas stiga även under 2022

Enligt en ny rapport förväntas matpriserna stiga med 3% under 2022 i samband med att inflationen driver upp priser på råvaror, transport och förpackningar. Rapporten förutspår även att priset kommer fortsätta i samma takt året därpå och stiga ytterligare minst 3%.

Därför frågar vi oss nu ifall matkassar och e-handel vara en lösning när den ökande inflationstakten slår direkt mot konsumenter?

Det är branschorganisationen Livsmedelsföretagen som står för rapporten som visar att kostnaden i alla produktionsled ökade rekordmycket under det fjärde kvartalet 2021. Baserat på det förutspår man nu att matpriserna kommer stiga med 3%.

Enligt experter har prisökningen ännu inte slagit mot konsumenten med att det bara är en tidsfråga innan det händer. “Ännu så länge i kundled har vi inte märkt av det här. Men man ser att livsmedelsföretagen och jordbrukarna ser framför sig en prisökning just för att deras produktionskostnader ökar så mycket, berättade Erik Glans, nationalekonom och inflationsexpert på Konjunkturinstitutet, för SVT.

Är mataffärer på nätet en lösning?

Med tanke på branschen vi är aktiva i frågar vi oss nu om matkassar kan vara en lösning på problemet. Därför grävde vi lite i saken och kom fram till att det finns vissa matkassar som möjligen kan driva ner priserna.

Problemet med de traditionella matkassarna med hemleverans är att även de påverkas av inflationen, och ganska kraftigt dessutom. När priset på råvaror och drivmedel stiger måste de helt enkelt höja priset gentemot kunden.

Den lösning vi tror oss har funnits är de matbutiker som låter oss handla mat online, exempelvis Matsmart och Mat.se. Dessa företag har nämligen inga fysiska butiker utan endast lager och genom att undvika fastighets- och personalkostnader kan de hålla priserna nere. Därför kan det vara en bra idé att börja överväga att handla sin mat online. Och även om priserna inte har börjat öka ännu är det fortfarande billigare på nätet.