Basvaror som behövs vid köp av matkassar

basvaror att ha hemma

Matkassar kommer med kompletta recept och ingredienser, men du som kund förväntas ha vissa basvaror hemma. Basvarorna behöver du för att komplettera receptet. Ofta innefattar basvaror sådant som är svårt att skicka i portionsmängder. 

En anledning till att företagen som säljer matkassar förväntar sig att du som konsument har basvaror hemma är en hållbarhetsaspekt. Om de under flera utspridda veckor skulle skicka med t.ex. tomatpuré eller cayennepeppar skulle ditt kök snabbt fyllas upp med halvfulla burkar och förpackningar.

Basvaror att ha hemma lista

De vanligaste basvarorna är kryddor, matfett, mejeri, smaksättare, vissa torrvaror och köksredskap. En del företag uppdaterar sin lista med basvaror veckovis utifrån veckans meny, så att du som kund kan handla innan matkassen levereras. Andra företag har en färdig lista över basvaror som är återkommande i deras recept.

Köksredskap

Den köksutrustning du förväntas ha hemma är kastruller, stekpanna, knivar och ugnsformar. Du kan också behöva köksredskap i form av stekspade, potatisskalare, vitlökspress och olika typer av mått.

Vissa recept kan också kräva eller underlättas av en stavmixer, matberedare eller mixer. Ofta kan samtliga användas för samma syfte.

Kryddor

Grundläggande kryddor att ha hemma är salt, peppar, cayennepeppar, curry, oregano, paprikapulver, sambal oelek och chilipulver. Håll utkik om du ser att din matkasse har andra kryddor som basvaror.

Smaksättare

Vanliga smaksättare som ofta ingår i basvaror att ha hemma i kylen är tomatpuré, senap, färsk vitlök och soja. I skafferiet behöver du smaksättare i form av olika typer av vinäger, socker, buljonger och honung.

Torrvaror

De flesta matkassar skickar med torrvaror. Men i vissa fall krävs det att du har torrvaror som pasta, ris, bulgur eller andra matgryn hemma. De torrvaror som det vanligtvis krävs små mängder av är vetemjöl, maizena, ströbröd och även socker kan ingå i den här kategorin.

Mejeriprodukter och matfett

Många matkassar skickar med mejeriprodukter i portionsmängd, eller ser till att hela förpackningen förbrukas innan veckan är slut. Den vanligaste basvaran inom mejeri som du förväntas ha hemma är mjölk.

Matfett är svårt att skicka i portionsmängder. Därför ingår smör/margarin, någon matolja och olivolja i basvaror att ha hemma listan.

Färdiglagade matkassar är ett alternativ

Om du känner att matkassar är jobbigt för att du ändå måste kompletteringshandla kanske färdiglagade matkassar är ett alternativ för dig. Då behöver du inte komplettera eller tillaga maten själv, utan allt är färdigt. Exempel på dessa är Simple Feast Comfort Food och GI-boxen.

Lämna en kommentar